Business Internaţional

Miliardarul rus Alexei Mordasov modernizeaza Severstal cu 10 mld. $

17.09.2007, 21:49 28

Alexei Mordasov, director executiv si actionar majoritar al companiei, e de parere ca industria metalelor grele este in plina ascensiune in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare din ultimul timp, scrie Financial Times.
Mordasov spunea ca "nu vad schimbari majore in evolutia industriei pentru viitorul apropiat. Cererea de otel este robusta si nu ma refer doar la tarile cu economii emergente ca BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), ci si la cele cu economii mature".
Trei sferturi din cele zece miliarde de dolari sunt alocate modernizarii combinatului de la Cherepovets, langa Moscova. De asemenea, Severstal va construi doua noi fabrici in vestul Rusiei si va mari capacitatea de productie a minereului de fier si carbune.
Restul banilor vor fi investiti in producerea de otel de calitate superioara in fabricile din vestul Europei si Statele Unite.
Dupa efectuarea modernizarilor, productia totala a companiei va creste de la 18 milioane de tone anul trecut la 25 de milioane de tone de otel in 2011.
Ponderea Severstal la productia de otel in Rusia ar putea inregistra o scadere de la 65% la 60%, dar Mordasov este increzator in extindere. El spune ca scopul principal al investitiilor masive nu este marirea productiei in tone pe an, ci plasarea firmei sale pe piata produselor premium.
Alexei Mordasov detine 82% din pachetul de actiuni Severstal, restul apartinand actionarilor externi din Londra si Moscova.
Managerul rus s-a declarat optimist in privinta vanzarilor din SUA, chiar si dupa declansarea crizei imobiliare si a potentialului mic de vanzari de la inceputul anului. Mordasov apreciaza puterea de cumparare a americanilor drept "puternica" si este increzator in oportunitatile de vanzare a otelului in diverse sectoare industriale.
Planurile de investitii au aparut in contextul in care Severstal a anuntat rezultate foarte bune in prima jumatate a anului. Vanzarile din primele sase luni, care au crescut cu 31%, atingand suma de 7,7 miliarde de dolari (5,54 miliarde de euro), indica posibilitatile companiei de a face fata cererii crescute din ultimul timp.
Mordasov mai spune ca in afara de proiectele de imbunatatire a productiei actuale, Severstal este interesata si de achizitii.
"Vom examina toate optiunile, inclusiv achizitiile externe, pentru a mari valoarea companiei."
Severstal a inregistrat o crestere de 135% a profitului in primul semestru, performanta alimentata de cresterea preturilor la otel pe plan mondial. Reprezentantii Severstal au anuntat ca profitul net, calculat conform standardelor financiare internationale, a crescut pana la 999 de milioane de dolari (729 de milioane de euro).
Oficialii companiei au declarat ca conditiile de operare s-au inrautatit la divizia nord-americana, SNA, unde veniturile au scazut cu 15% anualizat in primele sase luni ale anului.
"Severstal a avut rezultate excelente pe toate pietele, mai putin cea din America de Nord. Continuam sa fim bine pozitionati asfel incat sa beneficiem de cresterea economiei rusesti si de pietele stabile din Europa", a declarat Alexei Mordasov.
Incercarile lui Mordasov de anul trecut de a crea cea mai mare companie metalurgica la nivel mondial prin alianta cu Arcelor au esuat, dar a continuat sa sustina extinderea companiei pe plan global.
Mordasov a fost adesea criticat pentru presiunile exercitate asupra actionarilor minoritari, iar, inaintea listarii companiei pe bursa londoneza, puternicul om de afaceri a promis ca va numi un presedinte independent pentru consiliul de administratie, mutandu-se astfel in pozitia de director executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO