Business Internaţional

Minim pe 15 ani la bursa din Tokyo

02.03.2001, 00:00 16



Piata bursiera japoneza a inregistrat un recul puternic, determinand diminuarea indicelui Nikkei 225 pana la cea mai mica valoare din ultimii 15 ani, in ciuda deciziei Bank of Japan (BOJ), banca centrala a statului asiatic, de a reduce rata de referinta a dobanzii cu 0,1%.

Singurele care au beneficiat de pe urma diminuarii dobanzii au fost actiunile societatilor bancare.

Nikkei 225 a inchis la 12.681,66 puncte, in scadere cu 1,57% fata de sedinta precedenta, cea mai mica valoare inregistrata incepand cu 20 noiembrie 1985, cand a inchis la 12.642,89 puncte. Indicele celor mai reprezentative companii cotate la bursa din Tokyo a pierdut astfel toate castigurile acumulate in perioada boom-ului economic, care l-au adus, in decembrie 1989, la un nivel record de 38.915,87 puncte.

Indicele mai cuprinzator al pietei de capital japoneze, TOPIX, a inchis la 1.227,27 puncte, cu 1,14% mai putin decat in sedinta anterioara, cea mai mica cotatie din 15 martie 1999.

Majoritatea companiilor din sectorul TMT (tehnologie-media-telecomunicatii) au scazut, deoarece investitorii considera ca doar reducerea dobanzilor nu este suficienta pentru redresarea economiei, in conditiile in care atentia tuturor era indreptata spre evolutia firmelor americane din domeniul tehnologic, cotate pe piata extrabursiera Nasdaq. Indicele compozit Nasdaq a atins miercuri, minimul ultimelor 28 de luni, ceea ce a deprimat si mai mult evolutia bursei japoneze.

"Investitorii au simtit in mod evident ca politica lui Hayami (guvernatorul bancii centrale a Japoniei - n.r.) este prea stricta pentru actualul mediu economic" a declarat Robert Howe, presedintele firmei de brokeraj AIMIC Investment Management.

Comitetul de Politica Monetara al BOJ a surprins pietele financiare prin decizia de micsorare a ratei de referinta a dobanzii cu 0,1%, de la 0,25% la 0,15%.

In ciuda cererilor pentru o reducere si mai accentuata, venite din partea politicienilor si participantilor pe piata, guvernatorul BOJ, Masaru Hayami, a declarat ieri ca nu isi pune inca problema unor alti pasi in aceasta directie in viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO