Business Internaţional

Miros de tamaie la bursele de valori din Europa Centrala

01.08.2001, 00:00 23



Investitiile in actiuni, unul din cele mai puternice motoare ale cresterii economice din Europa Occidentala, sunt pe moarte in Europa Centrala si de Est, se afirma intr-o editie recenta a cotidianului financiar The Wall Street Journal.

Bursele de valori din intreaga zona, de la Budapesta la Praga, se prabusesc, in timp ce societatile de brokeraj, care au de-a face cu din ce in ce mai putine tranzactii, isi inchid birourile regionale.

In plus, ofertele publice initiale, instrumente de afaceri pentru obtinerea de capital, devin la fel de rare precum cartile postale cu statuile lui Stalin, e adevarat ca si pe fondul declinului pietelor financiare internationale si incetinirii ritmului de crestere al economiei mondiale.

Saptamana trecuta, indicele bursei din Praga s-a prabusit pana la minimul ultimilor doi ani, fiind tras in jos de caderea producatorului de energie CEZ, in timp ce pietele bursiere din Varsovia si Budapesta sufera din cauza volumului redus de tranzactii in perioada verii.

Analistii afirma ca penuria de investitori privati care sa participe la eventualele emisiuni de noi actiuni nu va afecta prea mult pe termen scurt economiile statelor in dezvoltare, in conditiile in care companiile din aceste tari se orienteaza spre atragerea de investitori strategici sau alte surse de capital.

Dar, pe termen lung, gradul de dependenta fata de capitalul strain si fondurile de investitii vor incetini ritmul de crestere economica. ai, avand in vedere declinul marilor economii mondiale, interesul firmelor straine pentru pietele emergente va scadea si mai mult.

"Aceste piete de capital merg slab cu siguranta", a declarat David Aserkoff, vicepresedinte si analist in privinta burselor de valori la Credit Suisse First Boston, care si-a inchis recent birourile de brokeraj din Praga si Budapesta.

"Ceea ce se poate observa in prezent este o prezenta marita a investitorilor institutionali si ca din ce in ce mai multe afaceri locale prefera sa se listeze la bursele din Frankfurt sau Londra decat pe pietele din statul de resedinta", a mai spus Aserkoff.

"Acest lucru nu va avea un impact deosebit asupra economiilor locale, afectand mai mult comunitatea locala a brokerilor decat Produsul Intern Brut", a conchis reprezentantul CSFB.

Semne ale decaderii burselor din Europa Centrala se pot observa in intreaga regiune. Volumul mediu al tranzactiilor efectuate la bursa din Budapesta a fost in luna iunie de 11,8 milioane dolari, cu 68% mai putin decat in luna iunie 1999, cand se ridica la 37,4 milioane dolari. Numarul societatilor de brokeraj din Praga a scazut la 108, de la peste 400 in 1998.

Singura raza de speranta a venit dinspre Varsovia, unde volumul mediu de tranzactionare a crescut cu 65% intre 1999 si 2000, ajungand la 70 de milioane dolari. Totusi, in acest an, aceasta cifra a scazut din nou, dar analistii pun aceasta cadere pe seama declinului economic global.

Spre comparatie, in Romania, volumul mediu zilnic de tranzactionare la Bursa de Valori din Bucuresti nu depaseste nici macar 200.000 de dolari.

Insa apatia pietelor de capital din regiune continua sa incetineasca afacerile care vor sa se dezvolte. Cel mai recent exemplu este cazul companiei siderurgice Limart, care urma sa fie prima oferta publica initiala adevarata la bursa de valori din Praga.

Firma intentiona sa obtina 250 milioane coroane (7,4 milioane de dolari), dar oferta nu a atras nici macar nivelul minim de 175 milioane coroane solicitat de autoritatile Bursei, in ciuda rezultatelor financiare foarte bune ale Limart.

Volumul redus de tranzactii afecteaza si societatile de valori mobiliare, care sunt nevoite sa se inchida, si ameninta chiar viitorul activitatii bursiere.

Daca la bursa din Budapesta, indicele BUX a pierdut 22% in ultimul an, numarul de firme de brokeraj active a scazut la jumatate fata de nivelul de la inceputul anului trecut.

Brokerii, care erau foarte multumiti cand intermediau milioane de actiuni in deceniul trecut, isi pun acum intrebari serioase in ceea ce priveste viitorul lor.

Scandalurile din zona, precum si amanarea proceselor de privatizare a marilor companii, au contribuit la declinul pietelor financiare, spun analistii. In plus, listarea la bursa nu a intrat inca in cultura de afaceri a regiunii precum in vest.

Singura sansa de salvare ale burselor din Europa Centrala nu pare a fi, in viziunea analistilor, decat fuziunea cu pietele de capital vest-europene.

Acest trend se remarca de altfel si in Uniunea Europeana: in 1998 bursele din Stockholm, Copenhaga si Reykjavic au format NOREX-OTC, iar anul trecut pietele din Paris, Amsterdam si Bruxelles s-au unit in Euronext.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO