Business Internaţional

Mişcările de contestare continuă în Libia, Bahrain şi Yemen, în pofida măsurilor represive

Mişcările de contestare continuă în Libia, Bahrain şi Yemen, în pofida măsurilor represive
18.02.2011, 14:30 27

Mişcările de contestare populară împotriva regimurilorautoritare din Libia, Bahrain şi Yemen au continuat şi vineri, dupăconfruntări între manifestanţi şi forţele de ordine soldate, înultimele patru zile, cu cel puţin 30 de victime, relatează AFPcitată de Mediafax.

Revoltele au izbucnit după ce manifestanţii tunisieni şiegipteni au reuşit să înlăture de la putere regimurile conduse deZine El Abidine Ben Ali şi Hosni Mubarak, convingând restul lumiiarabe că presiunea populară poate determina democratizarearegimurilor.

În Libia, unde colonelul Muammar Kadhafi se află la conducere de42 de ani, violenţele izbucnite în mai multe oraşe s-au soldat cumoartea a cel puţin 24 de persoane, conform organizaţiei HumanRights Watch (HRW). Martori oculari, citaţi de HRW, au afirmat căzeci de persoane au fost rănite în urma intervenţiei forţelor desecuritate împotriva manifestanţilor în oraşele Al-Baida, Benghazi,Zenten, Derna şi Ajdabiya.

În Bahrain, monarhia sunnită a recurs la armată pentru a facefaţă manifestaţiilor din capitala Manama, unde demonstanţii cerliberalizarea sistemului politic, care exclude aproape completmajoritatea şiită. În Bahrain se află comandamentul Flotei a V-aamericane, care are ca principală misiune asigurarea protecţieirutelor petroliere din Golf.

În Yemen, cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte 20 aufost rănite joi, la Aden, principalul oraş din sudul ţării, în urmaunor confruntări violente între poliţie şi sute de manifestanţiostili regimului.
Stat sărac, cu mai mult de 23 de milioane de locuitori, Yemenuleste considerat de Statele Unite drept participant strategic lalupta împotriva grupurilor teroriste inspirate de al-Qaida.Începând de miercuri, cel puţin cinci persoane au fost ucise laAden, unde au fost trimise unităţi ale armatei, iar manifestanţiicer demisia preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32de ani.

În Egipt, unde manifestaţiile populare de amploare au dus laînlăturarea de la putere a regimului condus de preşedintele HosniMubarak, mii de persoane au sărbătorit vineri victoria împotrivafostei guvernări. Armata, care nu a intervenit în timpulmanifestaţiilor şi, ulterior, a preluat puterea după demisia luiMubarak, a decis suspendarea Constituţiei şi dizolvareaParlamentului, angajându-se însă să pregătească revenirea la oputere civilă.

În Algeria, opoziţia rămâne decisă să organizeze sâmbătă omanifestaţie amplă la Alger, în pofida promisiunilor făcute depremierul Ahmed Ouyahia privind ridicarea stării de urgenţă şiaplicarea unor măsuri în favoarea populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO