Business Internaţional

Mitsubishi si-a dublat pierderile

24.05.2005, 18:31 14

Mitsubishi Motors, singura companie producatoare de automobile neprofitabila din Japonia, si-a dublat pierderile anuale pe fondul scaderii vånzarilor din tara si strainatate, relateaza BBC News.

Producatorul japonez se lupta sa-si recupereze clientii dupa ce acestia au descoperit ca defectele automobilelor erau ascunse, greseli din procesul de fabricatie cauzånd moartea a doi soferi.

Pierderile inregistrate in ultimele patru trimestre au atins un nivel de 478,8 mld. yeni (3,54 mld. euro), fiind de doua ori mai mari decåt pierderile anului anterior, in valoare de 215,4 mld. yeni (1,59 mld. euro). In perioada analizata, cifra de afaceri a companiei Mitsubishi a atins valoarea de 2.100 de miliarde de yeni (15,5 mld. euro), cu 16% mai putin decåt vånzarile anului anterior. Rezultatul din exploatare a fost, la råndul sau, negativ, pierderea operationala fiind in valoare de 128,5 mild. yeni (950 mil. euro), in crestere cu 31,7 mld. yeni (234 mil. euro) fata de anul fiscal precedent.

Mitsubishi face tot posibilul pentru a-si redobåndi reputatia dar analistii spun ca va trece mult timp påna cånd potentialii clienti vor uita problemele din ultima perioada. Nici profitul nu pare sa isi revina, reprezentatii companiei previzionånd o pierdere de 64 miliarde de yeni (470 mil. euro) pentru anul fiscal in curs, in conditiile unor vånzari in valoare totala de 2.200 de miliarde de yeni (16,2 mld. euro).

Conducerea companiei a trebuit sa faca apel la pomparea de capital in companie pentru a continua productia si a fost creditata la inceputul acestui an cu 5,25 miliarde de dolari (4,18 mld. euro) pentru a finanta dezvoltarea noilor tipuri de automobile. Anterior primise un ajutor financiar in valoare de 4,8 miliarde de dolari (3,8 mld. euro) de la grupul Mitsubishi si de la fondurile de investitii. Mitsubishi este detinuta in proportie de 20% de compania DaimlerChrysler si a fost o adevarata lovitura cånd producatorul de automobile germano-american a refuzat sa continue finantarea japonezilor.

Problemele companiei Mitsubishi au inceput in 2000, cånd inspectorii guvernamentali au descoperit o ascunzatoare in care erau depozitate plångerile cu privire la camioanele Mitsubishi. Printre defectiunile raportate si ignorate se numara scurgeri de combustibil, probleme la sistemul de frånare si ambreiaje care nu functioneaza. In urma acestor descoperiri, mai multi membri din conducerea de atunci a companiei au fost arestati. Practica, veche de mai multe zeci de ani, a revenit in mintile consumatorilor anul trecut, cånd doua per-soane si-au pierdut viata din cauza unor camioane defecte. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels