Business Internaţional

Moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-il deschide o perioadă de incertitudini geopolitice

Moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-il deschide o perioadă de incertitudini geopolitice

Autor: Ioana Bojan

20.12.2011, 00:03 431

Liderul nord-coreean Kim Jong-il (foto dr.) a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un (foto centru) a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist, citată de AFP. Imediat bursele au scăzut pentru că nu se ştie cine va controla efectiv butonul nuclear. Liderul nord-coreean, 69 de ani, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren.

Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din istorie. La mai puţin de 30 de ani, enigmaticul Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii fostului lider nord-coreean, accede la putere fără a lăsa nimic să se afle despre personalitatea sau intenţiile sale, relatează AFP.

Conform serviciilor de informaţii sud-coreene, tânărul care ar fi fost născut de cea de-a treia soţie a lui Kim Jong-il a fost format în instituţii elveţiene, unde a devenit un mare amator de baschet. Moartea liderului nord-coreean deschide o perioadă de incertitudine, deşi analiştii îndepărtează ipoteza unor tulburări majore în cadrul regimului, care pregătea de doi ani instalarea la putere a lui Kim Jong-un.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO