Business Internaţional

Moldova cere UE compensaţii pentru fermierii afectaţi de embargoul impus de Rusia

Moldova cere UE compensaţii pentru fermierii afectaţi...

Autor: Luminiţa Bogdan

01.09.2014, 22:40 98

Premierul moldovean şi comisarul Fule s-au întâlnit luni, la Chişinău, cu prilejul reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Asistenţa financiară europeană pentru fermierii moldoveni a fost printre temele discutate de cei doi oficiali, potrivit comunicatului.

Leancă a declarat că Republica Moldova are în vedere măsuri pentru a ajuta producătorii agricoli să-şi exporte producţia pe piaţa europeană. "În acest sens, România şi Polonia sunt primele state din Uniunea Europeană care şi-au deschis pieţele pentru fermierii moldoveni", a declarat şeful Executivului de la Chişinău.

La rândul său, Füle a declarat că va lua în calcul posibilitatea unei asistenţe financiare europene pentru producătorii agricoli din Republica Moldova.

Rusia a impus la 18 iulie un embargo asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti, iar din 1 septembrie a introdus taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova.

Măsura a fost decisă după ce Chişinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE, care, potrivit Moscovei, ameninţă securitatea Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO