Business Internaţional

Moneda unica a gasit un drum unic: in jos

24.05.2001, 00:00 8



Euro a cazut din nou ieri in raport cu dolarul, pana la minimul ultimelor sase luni, dupa ce statisticile privind evolutia economica a Germaniei si Frantei au evidentiat o inflatie mai mare decat cea estimata.

Un alt factor ce a dus la deprecierea monedei unice a fost si accentuata incetinire a cresterii economice in cele doua state, cele mai mari economii din zona euro.

Moneda unica se tranzactiona, la ora 10 GMT in ringurile londoneze la 0,858$, in scadere comparativ cu valoarea de 0,8647$ la care a inchis marti seara la bursa din New York.

Ca urmare, Banca Centrala Europeana se afla in fata unei dileme: sa reduca dobanzile, pentru a revigora economia, sau sa le mentina la un nivel ridicat, pentru a stapani inflatia. Deocamdata se abtine: BCE a decis ieri sa mentina rata de referinta a dobanzii din zona euro la 4,5%.

Indicele preturilor de consum din zona euro a crescut in aprilie pana la 2,9%, cu mult peste obiectivul de 2% stabilit de BCE, iar ultimele informatii din landurile germane sugereaza ca inflatia din Germania nu va scadea nici in mai.

Vesti proaste vin si dinspre evolutia PIB: Produsul Intern Brut al Frantei a crescut cu numai 0,5% in primul trimestru al anului, in conditiile in care analistii estimau o majorare de 0,7%.

De asemenea, Germania se confrunta cu o acuta incetinire a cresterii economice. In primele trei luni, PIB-ul german a crescut cu un ritm anual de 2%, fata de cele 2,6 procente inregistrate in trimestrul anterior.

Deprecierea monedei unice este defavorabila nu numai pentru statele din zona euro, ci si pentru firmele romanesti, deoarece principala piata de export a Romaniei este Uniunea Europeana (aproximativ 70%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO