Business Internaţional

Moneda unica europeana urca atunci cand scade inflatia

27.07.2001, 00:00 21



Euro a crescut in aceasta saptamana pana la maximul ultimelor doua luni fata de dolar si de yen, moneda unica fiind cotata la 88,12 centi, dupa ce, cu doar o zi inainte valora 87,39 centi.

De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu 6,6% fata de dolar. Aprecierea se datoreaza, afirma analistii, in special scaderii inflatiei in Germania, cee ce ar putea convinge Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca rata de referinta a dobanzii, pentru a relansa cresterea economica.

Preturile de consum din Germania, cea mai puternica economie din zona euro, au crescut in luna iunie mult mai putin decat in lunile precedente. Euro s-a apreciat dupa ce s-a anuntat ca inflatia din Germania ar putea fi si mai redusa in aceasta luna, sugerand ca economia germana incepe sa-si revina.

Conform Biroului Federal de statistica, preturile practicate de intreprinderi, ferme si sectorul minier din Germania au crescut in luna iunie cu 0,1 puncte procentuale, ceea ce reprezinta jumatate din cresterea inregistrata pe luna mai. Preturile au crescut cu 4,3% fata de anul trecut, dupa ce in luna mai cresterea anuala era de 4,6%, iar in aprilie de 5%.

"Presiunea inflatiei in zona euro este moderata, si asta reprezinta o usa deschisa pentru BCE, care poate sa inceapa astfel reducerile de dobanda", a spus Alex Beuzelin, analist in probleme valutare la firma Ruesch International din Washington. "O eventuala diminuare a dobanzilor ar revigora cresterea economica, iar acest lucru este pozitiv pentru euro", a mai spus analistul.

Moneda europeana s-a apreciat si fata de yenul japonez, raportul inregistrat in aceste zile, de 109 yeni pentru un euro, fiind cel mai favorabil monedei unice incepand din mai.



Creste euro sau scade dolarul?

Dolarul incepe sa piarda teren nu numai in fata euro, ci si comparativ cu moneda Japoniei. In ultimele doua zile, dolarul s-a depreciat comparativ cu yenul, ajungand la 123,58 de la 124,09 yeni. Caderea monedei americane s-a datorat in principal datelor privind vanzarile imobiliare, care au scazut in luna iunie si crizei financiare din Argentina.

Obiectivul BCE este reducerea inflatiei din Europa de la 3% in luna iunie, pana la 2%. Ingrijorarea privind majorarea inflatiei a determinat BCE sa nu recurga decat o singura data in acest an la reducerea ratelor de dobanda, pentru impulsionarea cresterii economice. Rata de referinta a dobanzii a scazut in luna iunie cu 0,25 puncte procentuale, ajungand la nivelul de 4,5%.

Spre comparatie, Federal Reserve - banca centrala a SUA - a redus ratele de dobanda de 6 ori in acest an, acestea ajungand pana la nivelul de 3,75%.

Moneda americana s-a depreciat cu 1,8% fata de un cos format din cele mai importane monede, dupa ce saptamana trecuta Alan Greenspan, presedintele Fed, a afirmat ca economia americana ar putea sa se relanseze la sfarsitul anului, termenul fiind mai mare decat cel apreciat de analisti.

"Comentariile lui Greenspan din ultimele saptamani au dus la o atmosfera de incertitudine fata de situatia pe termen scurt a economiei americane, si a contribuit la deprecierea dolarului", a spus analistul Beuzelin. "Puterea dolarului din acest an s-a datorat in mare parte increderii pietei ca economia americana va cunoaste o relansare puternica si rapida", a adaugat Beuzelin.

Analistii se asteapta la o crestere a economiei americane de 1% in al doilea trimestru, cel mai scazut ritm inregistrat din 1995. Datele referitoare la PIB vor fi furnizate de catre guvern la sfarsitul acestei saptamani.

Dupa ce Paul O'Neill, secretarul Trezoreriei SUA a subliniat suportul guvernului pentru moneda americana, cotatia acesteia fata de euro nu a mai cunoscut achimbari semnificative.

"Politica noastra este cea a unui dolar puternic si asta nu se va schimba. Economia SUA are un mare potential si dupa cum vad eu lucrurile, ne vom putea astepta la o crestere economica reala de peste 3%", a comentat O'Neill.

Dealerii de la bursele americane spun ca dolarul ar putea fi influentat negativ si de situatia pietelor de capital americane."Daca pietele americane raman vulnerabile, moneda europeana ar putea sa castige in continuare in fata dolarului" a aspus un trader la divizia americana a CIC Bank, cea de-a cincea mare banca din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO