Business Internaţional

Moody's ar putea reduce ratingurile celor mai mari bănci franceze, din cauza expunerii pe Grecia

Autor: Vlad Popescu

15.06.2011, 10:07 464

Moody's a plasat cele mai mari trei bănci franceze, BNP Paribas,Societe Generale şi Credit Agricole, în evaluare pentru o posibilăreducere a ratingului de credit, din cauza expunerii acestora pedatoriile de stat ale Greciei, transmite Reuters.

"Deciziile de astăzi (miercuri - n.r.) reflectă temerile Moody'slegate de expunerile acestor bănci pe economia elenă, prin deţineridirecte de obligaţiuni guvernamentale, prin credite către sectorulprivat din Grecia sau prin subsidiare care operează în aceastăţară, factor cheie pentru CASA (Credit Agricole) şi SocGen (SocieteGenerale) din cauza băncilor locale deţinute aici", se arată într-onotificare a agenţiei de evaluare financiară.

Miniştrii Finanţelor din ţările zonei euro nu au ajuns marţi laun acord privind forma în care creditorii privaţi ai statului grecar trebui să participe la costurile unui nou pachet de bailout.Găsirea unei soluţii cade astfel în sarcina liderilor Germaniei şiFranţei, care se vor întâlni în următoarele zile.

Anunţul Moody's a contribuit la deprecierea monedei euro înşedinţa de tranzacţionare de miercuri, moneda aflându-se deja subpresiune după ce Financial Times a scris că un plan de re-eşalonarea datoriilor Greciei, inspirat de propunerile Germaniei, ar puteaforţa guvernele zonei euro să acorde finanţare suplimentară de pânăla 20 miliarde euro.

Standard & Poor's a tăiat luni ratingul Greciei la "CCC",cel mai slab rating de ţară din lume, la numai patru trepte dedefault.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO