Business Internaţional

Moscova a devenit cel mai scump oras din lume

Moscova a devenit cel mai scump oras din lume

Moscova a reusit sa ocupe primul loc al clasamentului dupa ce anul trecut se situa pe pozitia a patra, pe fondul cresterii preturilor de pe piata imobiliara

27.06.2006, 18:44 273

Schimbarile in top se datoreaza evolutiei pietei valutare globale si evolutiei pozitive a pietei imobiliare din marile orase.
Moscova si Seul au reusit sa depaseasca in clasamentul celor mai scumpe orase din lume liderul de anul trecut, Tokio, conform unui studiu realizat de Mercer Human Resource Consulting, scrie Bloomberg.
Moscova a reusit sa ocupe primul loc al clasamentului dupa ce anul trecut se situa pe pozitia a patra, pe fondul cresterii preturilor de pe piata imobiliara. Seul a urcat trei locuri, de pe cinci pe doi, in timp ce capitala Paraguayului, Asuncion, a ramas in continuare cel mai putin costisitor oras din lume. Cel mai scump oras american este New York, in urcare cu trei locuri fata de anul trecut, aflat pe pozitia a zecea.
"Ar putea fi mai scump acum sa-ti trimiti angajatii sa lucreze in Rusia si Coreea decat in locatii ca Japonia sau Elvetia, percepute in mod normal ca destul de costisitoare", a declarat Rebecca Powers, consultant Mercer. "Din ce in ce mai multe companii isi trimit angajatii in interes de serviciu peste granita, astfel incat nevoia de a tine pasul cu preturile de pe cele mai importante piete este din ce in ce mai mare. Managerii trebuie sa ia din timp masuri pentru a fi siguri ca li se acopera investitiile si ca angajatii sunt recompensati pe masura", a adaugat ea.
Sondajul, efectuat de Mercer Human Resource Consulting in luna martie, a luat in calcul costurile a mai mult de 200 de elemente din 144 de orase. Companiile si guvernele se folosesc de rezultatele studiului pentru a masura puterea de cumparare a angajatilor care sunt transferati in alta tara. Punctajele oraselor sunt calculate in comparatie cu cel standard de 100 de puncte atribuit New Yorkului.
O ceasca de cafea, servita, costa echivalentul a 2,44 euro la Moscova si 2,34 euro in Seul, fata de 1,8 euro in New York si 1,51 euro in capitala Angliei. Un CD cu muzica are un pret mediu de 10,6 euro in capitala Rusiei, fata de doar 8,58 de euro la New York.
"Moneda europeana s-a depreciat fata de o serie de valute, reducand cheltuielile curente pentru cei care muncesc in alte state europene", este de parere Anna Krotova, senior researcher. Euro a pierdut 9,6% fata de moneda americana de la 1 martie 2005 pana la 1 martie 2006.
Folosind preturile din New York drept model, studiul a comparat si nivelul chiriilor de pe pietele imobiliare ale oraselor incluse in studiu. Pentru un apartament cu trei camere, confort unu, nemobilat, in Tokio, chiria medie pe o luna ajunge la 1.874 de euro, fata de aproape 1.600 de euro in New York sau 1.354 de euro in capitala Angliei.
In primele zece cele mai scumpe orase ale lumii sunt clasate patru metropole asiatice, Seul pe locul secund, Tokio pe locul trei, Hong Kong pe pozitia a patra, iar Osaka pe locul sase. "Orasele din China au urcat usor in top mai ales pentru ca politica de stabilire a cotatiei yuanului a devenit mai diversificata, legatura directa cu dolarul american fiind mai slaba", este de parere Krotova.
In zona europeana cel mai scump oras este Moscova, urmat de Londra si Geneva. Ascensiunea vertiginoasa a capitalei ruse este datorata in mare parte dupa parerea lui Krotova de boom-ul imobiliar din ultima perioada, in timp ce deprecierea lirei sterline fata de dolar a facut ca Londra sa piarda doua pozitii. Printre cele mai notabile performante se numara si urcarea de 33 de locuri a Kievului in topul celor mai scumpe orase ale lumii, ascensiune determinata in mare parte de aprecierea puternica a monedei locale, grivna, fata de dolarul american. Per ansamblu, majoritatea oraselor est-europene au inregistrat clasari mai slabe anul acesta, motorul descresterii fiind deprecierea monedelor locale fata de cea americana.
Bucurestiul ocupa locul 114 din 144 intr-un top al celor mai scumpe orase din lume, in scadere fata de anul trecut, cand
s-a plasat pe pozitia 103, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta britanica Mercer Human Resource Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO