Business Internaţional

Moscova modifica peisajul petrolier

27.07.2004, 00:00 13

Decizia Moscovei de a usura compania Iukos de cele mai importante active si de a autoriza largirea sferei de influenta a companiei ConocoPhillips in Rusia a alterat drastic rolurile detinute de marile companii petroliere in zona, scrie Financial Times.
Schimbarea este semnificativa pentru ExxonMobil, cel mai mare grup energetic pe plan mondial, care vrea sa faca o investitie considerabila in Rusia si a fost foarte activ in solicitarea unei parti din Iukos.
Data fiind insa actuala situatie Iukos, cu fostul presedinte Mihail Hodorkovski in inchisoare, acuzat de frauda si evaziune fiscala, si cu principala filiala Iuganskneftegas pe cale sa fie vanduta, sansa ExxonMobil sa incheie o afacere substantiala este destul de mica, dupa cum apreciaza analstii.
In acelasi timp, intalnirea presedintelui Vladimir Putin cu seful Conoco James Mulva, de saptamana trecuta, prin care acestia au deschis drumul unor potentiale investitii ale ConocoPhillips in Rusia a ridicat printre specialisti intrebarea: "cat de multe companii americane va mai primi Kremlinul in Rusia pana sa-si inchida portile?"
"Mi-ar placea foarte mult ca relatiile de afceri dintre Rusia si Statele Unite ale Americii sa devina mai active, mai ales in zone strategice cum este energia", a afirmat Putin. El a mai spus ca a fost infomat cu privire la intentiile ConocoPhillips in Rusia, spunand ca isi exprima speranta ca planurile companiei americane vor fi cel putin la fel de pline de succes precum activitatile de pana acum.
Conoco planuise anul trecut sa isi intareasca relatiile cu Lukoil, a doua companie ca marime dupa Iukos, in regiunea Komi. Petrolierul american e interesat in cumpararea unei participatii de 7,6% din Lukoil, detinute in prezent de statul rus.
Intalnirea dintre Putin si Mulva a fost programata cu scopul de a demonstra deschiderea Rusiei catre afacerile americane. Dar a fost, concomitent, un mesaj important adresat comunitatii internationale prin care se spune ca negociatorul in Rusia este Kremlinul si nu proprietarii privati ai companiilor. Intr-adevar, o persoana din aproprierea Exxon a spus ca oficiali de la Kremlin au avertizat asupra greselii comise cand Exxon l-a abordat pe Hodorkovski primul, iar aprobarea Kremlinului a fost solicitata abia dupa aceea.
Exxon, cu ajutorul secretarului american pentru energie- Spencer Abraham se lupta cu Kremlinul si pentru o licenta de explorare pe care companie o detine in Siberia. Moscova a amenintat cu redeschiderea licitatiei pentru zona respectiva, pentru ca Exxon nu ar fi investit suficient in proiect.
Schimbarile au afectat si ChevronTexaco, a doua companie petroliera americana, si compania franceza  Total, care urmareau amandoua oportunitati din Rusia. 
Pe de alta parte, ratingul stabilitatii a scazut in Rusia cu doua procente in luna iunie, din cauza cresterii temerilor legate de relatiile statului cu sectorul privat. Presiunile au devenit si mai puternice dupa ce Iukos a fost obligata sa plateasca taxele de 3,4 miliarde de euro, datorii fiscale fata de statul rus.
Afacerea Iukos a dat nastere speculatiilor ca Kremlinul planuieste o revizie generala intre public si privat, cu precadere in ograda uriasilor care exploateaza resursele naturale.
O ofensiva impotriva acestor sectoare ar putea avea un impact negativ de lunga durata asupra obiectivului Putin care viza cresterea economica sustenabila pe termen lung.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO