Business Internaţional

Motorul Hyundai, blocat de ilegalitatile conducerii

02.04.2007, 17:41 17

Procesul de delapidare intentat presedintelui companiei Hyundai Motor, Chung Mong Koo, a afectat grav evolutia companiei, de la prelungirea grevelor initiate de sindicat, la incetinirea procesului de extindere a fabricilor si pana la amanarea lansarii de noi modele.
Responsabilitatile lui Chung depaseau atributiile obisnuite ale unui presedinte, el luand decizii de la acordarea maririlor de salarii pentru angajati si pana la dimensiunea pe care trebuia sa o aiba promul de Craciun din holul sediului central, scrie Bloomberg. Stilul sau de conducere a contribuit la triplarea vanzarilor companiei si la transformarea Hyundai Motor dintr-o companie nesemnificativa intr-un rival demn de temut de cei de la Toyota Motor. E mai mult decat sigur ca Chung va fi distras cel putin un an de la responsabiltatile sale de procesele de la tribunal, fara a mai pune la socoteala si o posibila condamnare la inchisoare pentru frauda.
"Presedintele este nucleul fiecarei decizii luate in aceasta companie. Conducerea nu a putut lua decizii cat timp Chung a fost plecat si el a fost unul dintre motivele care au stat la baza intarzierilor in negocierea salariilor de anul trecut", spune Park You Ki, fostul presedinte al sindicatului format din 43.000 de membri al companiei Hyundai Motor.
In varsta de 69 de ani, Chung a stat doua luni in inchisoare anul trecut inainte de a fi eliberat pe cautiune in timpul procesului intentat pentru frauda. In acest timp, i-au fost permise vizite zilnice de doar 15 minute. Pe 5 februarie, Chung a fost acuzat pentru abuz de incredere si frauda in valoare de 70 mld. woni (73,8 mil. $). Chung a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare, ramanand in libertate pana la pronuntarea apelului. Prima audiere a avut loc pe 27 martie.
"Compania ar putea functiona exact ca in filmele cu gangsteri, unde capul mafiei conduce afacerile din celula inchisorii. Sa speram ca, cu aceasta ocazie, compania va delega o parte din responsabilitatile de conducere altor persoane", este de parere Henry Seggerman, director executiv la compania International Investment Advisers, care administreaza actiuni sud-coreene in valoare de 170 de milioane de dolari.
De la inceputul anului 2006, actiunile companiei Hyundai Motor au pierdut o treime din valoarea de piata, in conditiile in care presedintelui i se aduceau acuzatii grave si era implicat in procese de frauda, iar wonul s-a depreciat in raport cu dolarul. Profitul net a scazut anul trecut cu 35 de procente, la 1,35 miliarde de woni, fata de o crestere de 30 de procente din ultimii cinci ani.
Hyundai Motor, alaturi de filiala Kia Motors, au stabilit ca obiectiv pentru urmatorii trei ani obtinerea locului cinci la nivel mondial in industria producatoare de masini. In prezent, cele doua companii ocupa locul al saselea, primele locuri in clasament fiind ocupate de companiile General Motors, Toyota, Ford Motor, Volkswagen si DaimlerChryrsler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO