Business Internaţional

Murdoch: Veniturile din publicitate pe pietele importante au stagnat

16.11.2006, 17:32 12

Rupert Murdoch, presedinte si director executiv la News Corp., a afirmat ca cererea pentru publicitate pe pietele cele mai importante ale grupului stagneaza, scrie presa straina.
La intalnirea cu actionarii News Corp, ce a avut loc in orasul Adelaide (Australia) unde a fost fondat grupul media, Rupert Murdoch a afirmat ca va lansa o strategie prin care sa se opuna preluarii, dar numai dupa ce va incheia discutiile pentru rascumpararea pachetului de actiuni pe care grupul Liberty Media il detine la News Corp.
Murdoch, nascut in Australia, a afirmat ca se asteapta sa rascumpere partea celor de la Liberty printr-o intelegere mare, dar "practic cu mai putini bani".
Cele doua parti au discutat despre schimbarea pachetului de actiuni detinut de Liberty Media, care este echivalent cu 19% din voturile din consiliul de administratie pentru unul sau mai multe active si posibil cu pachetul de 38% pe care News Corp. il are la televiziunea prin satelit Direct TV. News Corp. planuieste de asemenea sa vanda patru din cele cinci statii mai mici de televiziune din SUA, si se asteapta la un an important pentru filme, in ciuda scaderilor din primul trimestru, a afirmat Murdoch.
"Pe pietele importante, din SUA, Australia, Marea Britanie, publicitatea este neinteresanta", a afirmat Murdoch, dar este increzator de faptul ca veniturile anuale ale News Corp. vor creste cu 16%.
News Corp. a raportat saptamana trecuta pentru primul trimestru fiscal un profit de 843 mil. dolari (657 mil. euro), sau 27 de centi pe actiune, comparativ cu o pierdere neta de 433 de mil. dolari (337 mil. euro), sau 13 centi pe actiune cat se inregistra cu un an inainte. Profitul a crescut datorita vanzarilor din publicitate in reteaua Fox TV si Fox News si a unui castig de 261 mil. dolari (203 mil. euro) din vanzarea actiunilor sale la Sky Brasil si Phoenix Satellite Television din China.
News Corp. urmareste oportunitatile de a patrunde pe sectorul de jocuri pe calculator, foarte profitabil, dupa ce a inregistrat un succes, cu site-ul MySpace, ai carui utilizatori se vor ridica la 200 de milioane pana la sfarsitul anului viitor, a afirmat el.
Murdoch a afirmat ca a semnat de curand o intelegere cu China Mobile pentru a oferi desene animate, sport, spoturi publicitare si muzica pentru milioane de utilizatori chinezi, si doreste sa incheie si alte intelegeri, incluzand intelegerea cu Telstra din Australia.
Murdoch a spus ca nu vede nici un motiv pentru a schimba orientarea companiei, urmarind o crestere cu
14-16% a profiturilor operationale pentru anul fiscal curent.
News Corp. a obtinut aprobarea actionarilor luna trecuta sa realizeze o strategie care sa se opuna unei eventuale oferte de preluare, dar a fost criticat de actionari. Murdoch a repetat faptul ca News Corp, care luna trecuta a achizitionat 7,5% din actiunile rivalei John Fairfax Holdings, nu doreste sa preia compania. "Vrem doar sa facem dificila preluarea pentru oricine doreste acest lucru. Nu vrem sa-l preluam, nu ni s-ar permite sa facem acest lucru" , a afirmat el.
Murdoch a mai spus ca daca o oferta de preluare pentru Fairfax apare, News Corp. ar putea creste pachetul detinut la mai mult de 10%, lucru care va bloca orice oferta.
Dar, "daca cineva face o oferta, vom sari repede cu alte 3%", a afirmat Murdoch.
Actiunile News Corp. au fost ultima data tranzactionate cu 22,33 de dolari pe actiune, cu 0,3% mai mult decat in precedenta zi de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO