Business Internaţional

Nereguli contabile si demisii la Ahold

25.02.2003, 00:00 13

Compania olandeza Ahold, numarul trei in lume in domeniul distributiei de produse alimentare, a anuntat ieri demisiile directorului general Cees Van der Hoeven si a directorului financiar Michael Meurs, dupa descoperirea unor nereguli contabile la divizia americana US Foodservice, informeaza Financial Times.
Grupul a mai anuntat ca "investigheaza de asemenea si legalitatea anumitor tranzactii la filiala sa din Argentina, Disco".
Compania a mentionat ca investigatia la Disco a dezvaluit ca anumite tranzactii sunt dubioase, insa, impactul financiar nu va putea fi cuantificat pana la definitivarea investigatiei.
Grupul a mai avertizat ca profitul net pe anul 2002 si profitul pe actiune vor fi "semnificativ mai reduse" comparativ cu asteptarile si ca va trebui sa-si refaca documetele financiare pentru 2000, 2001 si primele trei trimestre ale anului trecut.
Anterior, grupul anuntase o scadere cu 6% pana la 8% a profitului pe actiune pentru 2002.
Pentru a-si asigura lichiditatea, operatorul olandez, a contractat un credit sindicalizat in valoare de 3,1 miliarde euro.
Ahold, care anul trecut a facut doua avertizari legate de profitul sau, a anuntat ca este posibil ca profiturile operationale pentru 2001 si estimarile pentru 2002 sa fi fost supraevaluate cu peste 500 milioane de dolari la unitatea sa americana de distributie.
"Acestea provin in primul rand de la supraevaluarile de venituri incasate in cadrul unor programe promotionale de discont la divizia U.S. Foodservice, care sunt in prezent investigate", a anuntat compania.
Ahold a achizitionat U.S. Foodservice in 2000 pentru suma de 3,6 miliarde de dolari. In Statele Unite, unde detine si o serie de lanturi de supermarketuri, si de unde provin 60% din venituri, grupul olandez a fost grav afectat de declinul economic general.
Henny de Ruiter, presedintele consiliului de adiministratie, care va prelua conducerea executiva a grupului, a declarat ieri ca neregulile din Statele Unite si Argentina "au fost descoperite doar foarte recent", si a adaugat ca grupul nu intentiona sa vanda U.S. Foodservice. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO