Business Internaţional

New York Times nu se simte prea bine

20.07.2001, 00:00 17



Compania The New York Times Co. a raportat o scadere a profiturilor operationale pe trimestrul al doilea, alaturandu-se astfel marilor edituri afectate de diminuarea veniturilor rezultate din publicitate. Pe de alta parte, profitul net al companiei a fost sporit prin vanzarea revistelor sale de golf.

Estimarile companiei pentru a doua jumatate a anului sunt optimiste, bazandu-se pe programul de reducere a costurilor (care include disponibilizarea a 8-9% dintre angajati) si pe cresterea veniturilor din publicitate, ceea ce ar face ca rezultatele financiare ale New York Times Co. sa ramana in vizorul brokerilor de pe Wall Street.

Compania, care detine ziarele The New York Times si Boston Globe, a raportat un profit operational de 70,5 milioane dolari sau 44 centi per actiune, in comparatie cu profitul in valoare de 101,7 milioane dolari sau 59 centi per actiune realizat in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul net al companiei s-a situat la 265,5 milioane dolari sau 1,64 dolari per actiune, prin includerea sumei de 241,3 milioane dolari obtinuta in urma vanzarii revistelor de golf (Golf Digest si Golf World) catre firma Advance Publications si a platilor compensatorii in valoare de 79,1 milioane dolari, generate de concedieri.

Veniturile firmei au scazut cu 10%, de la 843,5 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut la 790,3 milioane dolari, excluzand rezultatele obtinute de ziarele locale si de cataloagele de afaceri, care au fost vandute in trimestrul patru al anului trecut.

Veniturile din publicitate s-au redus cu aproape 16 procente. "Situatia cu publicitatea a fost tragica in acest trimestru, de fapt de la inceputul anului, mai ales in ceea ce priveste anunturile de recrutare", a afirmat John O'Brien, directorul financiar al companiei.

In ceea ce priveste trimestrul al treilea, el spune ca aceasta perioada este de obicei cea mai slaba pentru edituri, dar vanzarile de spatii publicitare ar putea fi stimulate de reducerea taxelor.

Pretul de tranzactionare a actiunilor The New York Times Co. a pierdut 22 centi, ajungand la nivelul de 45,63 dolari la bursa din New York.

Mai multe companii rivale ale New York Times, printre care Dow Jones & Co., Knight Ridder Inc., Gannett Inc. Co. si E. W. Scripps Inc., au raportat rezultate mai slabe, motivate de rarefierea comenzilor publicitare in contextul declinului economic si absenta publicitatii dot-com-urilor, care a provocat evolutia spectaculoasa de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO