Business Internaţional

Nici aurul nu mai este un refugiu pentru investitori. Cotaţia metalului galben se prăbuşeşte cu bursele

Nici aurul nu mai este un refugiu pentru investitori. Cotaţia metalului galben se prăbuşeşte odată cu bursele

Autor: Adrian Ionut Cojocar

24.09.2011, 10:14 2617

Preţul aurului, care a crescut puternic în acest an pe măsură ce investitorii au găsit în metalele preţioase un refugiu pe timp de "furtună financiară", a scăzut puternic la finele acestei săptămâni.

Dacă până de curând cotaţia aurului creştea când bursele scădeau, investitorii retrăgând bani de pe burse pe care le plasau în investiţii cu expunere pe metalul preţios, în ultimele zile preţul aurului s-a corectat puternic în tandem cu evoluţia de pe bursele externe.

Preţul aurului a scăzut joi într-o singură şedinţă cu circa 4,5% până la un nivel de circa 1.695 de dolari/uncie, în contextul în care bursele mature din Europa au consemnat scăderi severe, de peste 4%. Totodată, cotaţia argintului s-a prăbuşit în aceeaşi zi cu 9,1%, până la un nivel de 36,8 dolari/uncie.

Unii analişti externi au avertizat asupra riscului existenţei unui bubble (creştere exagerată a preţului unui activ n.red.) pe aur din cauza cererii mari a investitorilor pentru metalul preţios în urma crizei datoriilor suverane.

După scăderile puternice ale aurului din ultimele zile, acesta a intrat pe o tendinţă de scădere, pierzând 7,7% din valoare în decurs de câteva săptămâni.

Preţul aurului a crescut aproape necontenit în ultimii ani şi a adus randamente anuale de două cifre. De la începutul anului 2009, cotaţia aurului a urcat cu circa 130%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO