Business Internaţional

Nici bancile europene nu au scapat de criza pietelor fiananciare

27.11.2002, 00:00 17

Bancherii sunt pesimisti inascuti, dar pana si ei au ajuns la parerea ca starea industriei bancare europeane s-a inrautatit in acest an.
Sectorul bancar a suferit de pe urma unei deteriorari graduale a increderii investitorilor care in lunile octombrie si septembrie s-a transformat intr-o veritabila panica, relateaza Financial Times.
Desi la inceputul anului redresarea economica mai era privita ca ceva posibil sa se intample, avalansa de rezultate financiare slabe si redimensionarea in sens negativ a estimarilor profiturilor i-a fortat pe investitori sa-si schimbe parerea.

Toamna cad actiunile
Actiunile bancilor, care in primele luni ale anului au evoluat in linii mari in acelasi fel ca intreaga piata de capital, au ajuns pe parcursul lunilor de toamna la o performanta sub asteptari. Nu numai ca pretul actiunilor a scazut pe masura ce estimarile castigurilor s-au deteriorat, insa inrautatirea calificativelor acordate de agentiile de rating pentru acest sector au redus valoarea indicatorului pret/castig pe actiune cu 20%.
Principala ingrijorare din randul investitorilor se refera la calitatea creditului, pe masura ce bancile sufera pierderi de pe urma colapsurilor corporatiste ca Enron si WorldCom si a crizelor din Argentina.
Supra-expunerea bancilor la piata de capital, datorita investitiilor realizate de acestea in portofolii de titluri de valoare, constituie de asemenea un factor de subminare a increderii investitorilor si de diminuare a profiturilor. Acest tip de expunere a afectat in special operatiunile bancilor de investitii din cadrul anumitor grupuri bancare europene si a a afectat capitalul social al diviziilor lor din domeniul asigurarilor.
Mai ales bancile germane s-au confruntat cu situatia in care pachetele mari de actiuni detinute in diferite companii s-au transformat dintr-o potentiala sursa importanta de profit in semnificative surse de pierderi. Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, ingrijorarile provocate de deflatie starnesc indoieli fata de capacitatea bancilor de a-si spori veniturile.
Bancile germane au fost principala sursa a acestor ingrijorari. La un moment dat au existat voci care afirmau ca HVB a doua mare banca a Germaniei si Commerzbank erau in prag de colaps. Conducerile bancilor cat si organismele de reglementare a pietei bancare germane au fost fortati sa afirme public ca bancile din Germania sunt sigure.

Rezultate sub asteptari
Pentru primele luni ale anului HVB si-a marit provizioanele de risc cu 85,5% pana la nivelul de 2,48 mld. euro, iar pentru intregul an banca estimeaza ca valoarea provizioanelor va ajunge la 3,3 mld. euro. Totusi, Wolfgang Sprissler, director financiar al HVB, avertizeaza ca este posibil ca nici aceasta suma sa nu fie suficienta.
Bancile Commerzbank si Dresdner, care in prezent sunt detinute de catre grupul Allianz, au fost si ele nevoite sa-si mareasca provizioanele alocate pentru creditele neperformante. Desi acest tip de credit nu reprezinta decat o mica parte din volumul total de credite, el este suficient de mare ca sa ajunga sa consume destul de mult din profiturile mici ale bancilor.
Din pacate creditele neperformante reprezinta un fenomen global iar investitorii se pot astepta la o inrautatire si mai mare a situatiei. De exemplu intr-un studiu realizat de catre Goldman Sachs se arata ca gradul de indatorare al primelor 154 de companii europene a crescut cu 118% in ultimii trei ani.
Desi in ultima vreme principala preocupare a investitorilor a fost calitatea creditelor, un raport dat publicitatii de catre Schroder Salomon Smith Barney indica faptul ca pe termen lung bancile se vor confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste venitul. Incepand cu anii '80, veniturile bancilor europene au crescut cu aproximativ 8% pe an. In acest raport insa se arata ca rata de crestere a veniturilor aproape ca s-a injumatatit datorita cresterii concurentei, scaderii ratei nominale a dobanzii, incetinirii ritmului de crestere a produsului intern brut si regresia pietei de capital.
Totusi, dupa cum recunoaste si analistul William de Winton de la Morgan Stanley, investitorii nu dispun de toate informatiile pentru a ajunge sa cunoasca intotdeauna adevarata valoare de la un moment dat a activelor bancilor. Pur si simplu nu este posibil ca cineva din afara bancii sa obtina o imagine clara despre calitatea creditelor acordate de banca sau a altor parti din activ cum ar fi portofoliul de derivative.

Diferente de perspectiva
Este deja o moda sa se creada ca bancile se afla intr-o pozitie mult mai buna pentru a face fata la socuri financiare decat in anii anteriori, datorita faptului ca afacerile si riscurile asumate sunt mai diversificate. In plus noile tehnici de distribuire a riscului, cum ar fi derivativele, au redus si ele riscurile cu care se confrunta bancile.
Totusi, nici una din aceste tehnici de prevenire nu a putut impiedica deconcertarea investitorilor cand la inceputul acestui an directorul de finante al celui mai mare grup bancar european HSBC ,Douglas Flint a declarat ca "suntem ingrijorati din cauza riscului sistemic". Lichiditatea si capitalul social al HSBC, care a realizat in aceasta luna una dintre cele mai mari achizitii ale anului din sectorul bancar, se situeaza la parametri foarte buni, a precizat Flint exprimandu-si in acelasi timp ingrijorarea fata de pierderile destul de mari inregistrate de banca "din cauza implicatiilor sistemice ale bancii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels