Business Internaţional

Nissan taie primele executivilor

21.06.2007, 19:16 17

Nissan Motor a taiat primele pentru noua dintre executivii companiei dupa ce profitul a scazut pentru prima data in ultimii sapte ani, iar compania a fost intrecuta de Honda in pozitia de cel de-al doilea mare constructor din Japonia, scrie Bloomberg.
"Nu am atins targetul stabilit si ne luam raspunderea in serios", a declarat Carlos Ghosn, directorul executiv al Nissan, care de asemenea nu-si va primi bonusul, la Adunarea Generala a Actionarilor care a avut loc la Yokohama. In anul fiscal care s-a incheiat in martie 2006, compania a platit ca prime pentru sapte executivi suma de 2,39 milioane de euro.
Ghosn, care a salvat Nissan de la intrarea in faliment in 1999 si a inregistrat sase recorduri consecutive in ceea ce priveste profitul, si-a pus in joc reputatia cu atingerea tintei de profit pe anul in curs. Potrivit declaratiilor sale, profitul net va creste cu 4,2% pe masura ce vor fi lansate pe piata noile modele. Ghosn mai spune ca Nissan nu este interesata sa cumpere de la Ford marcile de lux Jaguar sau Land Rover.
"Este o modalitate simbolica prin care isi asuma responsabilitatea", a declarat Yoshihiro Okumura, general manager al fondului de investitii Chiba-gin Asset Management Co., care gestioneaza echivalentul a 365 mil. $. "Dar atingerea targetului pentru acest an este inca dificila. Daca luam in considerare vanzarile din Statele Unite, Nissan a luat startul relativ tarziu in cursa pentru piata nord-americana", a adaugat el.
Nissan a ratat obiectivele de profit si vanzari anul trecut din cauza lipsei de modele noi lansate pe principalele sale piete - americana si japoneza. In acest context, unul dintre actionari a apreciat ca directorii companiei au primit salarii prea mari in comparatie cu cele de la Toyota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24