Business Internaţional

Nissan vireaza 37 mil. lire sterline in contul acuzatiilor fiscului britanic

17.11.2004, 00:00 16



Nissan a platit administratiei financiare britanice (The Inland Revenue) peste 37 mil. lire sterline dupa ce producatorul auto japonez a fost acuzat de transferarea profiturilor de la uzina sa din Marea Britanie in alte tari cu impozite mai scazute, informeaza Financial Times.



Suma este apropiata de subventiile de 45 mil. lire sterline acordate de guvernul britanic in acest an si in anii anteriori celor de la Nissan pentru a asigura viitorul fabricii din Sunderland.



Institutia fiscala britanica, care a amenintat cu aducerea in fata instantei, investigheaza si activitatile rivalilor de la Honda pe baza suspiciunilor ca profiturile sale din Marea Britanie sunt prea scazute deoarece subevalueaza valoarea automobilelor fabricate in Marea Britanie si expediate catre subsidiarele sale din strainatate.



Investigatiile organului fiscal britanic au fost pentru prima data dezvaluite in luna iulie in cotidianul economic Financial Times.



"Nu am fost de acord in nici un moment cu ceea ce sustine institutia fiscala, dar nu dorim ca aceste controverse sa se prelungeasca si sa sfarseasca in fata Inaltei Curti, ceea ce ar fi foarte costisitor atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere al timpului pierdut", au declarat oficialii Nissan. "Am facut o concesie minora cu scopul de a pune punct acestei chestiuni", au adaugat ei.



Honda a fost tinta unei investigatii similare in vara acestui an, derulate de catre autoritatile fiscale japoneze, care au acuzat compania ca ar fi transferat profituri de peste 129 mi. lire sterline ale diviziei de motociclete catre filiala sa din Brazilia. Autoritatile japoneze au pretins plata unui impozit suplimentar de 13 mld. yeni (66,3 mil. lire sterline), pe care conducerea Honda o gaseste "total inacceptabila". Actiunea reflecta temerile autoritatilor fiscale nationale referitoare la pierderea unor venituri in favoarea unor regiuni in care impozitele sunt mai scazute ca urmare a globalizarii si puterii crescande a companiilor multinationale.



Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat ca peste 60% din activitatile comerciale la nivel mondial se desfasoara prin intermediul multinationalelor, iar din ce in ce mai multe autoritati fiscale analizeaza modalitatile prin care sa se asigure ca acestea isi platesc datoriile in suma corecta si la momentul potrivit.



In urma tranzactiei cu institutia britanica, divizia de vanzari din Marea Britanie a celor de la Nissan a inregistrat o piedere fiscala de 20 mil. lire sterline, care va afecta profiturile viitoare, in timp ce uzina sa a contabilizat o piedere fiscala de 12,5 mil. lire sterline si o alta de 4,5 mil. lire sterline in alte plati.



Nissan este cel mai mare exportator auto din Marea Britanie, dar la inceputul anului trecut inregistrase pierderi fiscale de aproape 100 mil. lire sterline. Divizia britanica Honda Motor Europe a contabilizat pierderi de 216 mil. lire sterline in luna martie a anului trecut, la inceputul ultimului an fiscal. Uzina Honda din Swindon nu a realizat pana acum profit, iar anul trecut a avut pierderi de 43,6 mil. lire sterline.



David King, secretarul companiei Honda, a declarat ca investigatia autoritatilor fiscale britanice a fost precedata cu cateva luni de procesul Nissan, dar compania si-a mentinut pozitia initiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO