Business Internaţional

Noii tigri, spun unii... Cu gheare tocite, spun altii

14.08.2003, 00:00 22



Pe masura ce economiile traditionale ale Europei se lupta pentru a-si regasi echilibrul, vecinii mai "saraci" din estul continentului sunt de neoprit, considera Guardian.



Estimarile privind cresterea economica din Germania, considerata de multa vreme motorul economiei europene, precum si cele ale zonei euro sunt departe de a aduce zambete pe fata investitorilor din zona.



Cifrele prezentate pana in prezent demonstreaza o reducere a ritmului de crestere a cererii si o productie industriala relativ modesta fata de rezultatele inregistate in anii precedenti. #leadend#



Cu Italia deja in recesiune, batranul continent, si in special tarile care contribuie cu mai mult de 60% din venitul zonei euro, va inregistra, in cazul cel mai fericit, o crestere de foarte mica dimensiune in cel de-al doilea trimestru al anului.



Pe de alta parte, cu toate ca Statele Unite, locomotiva traditionala a economiei mondiale, nu a inceput inca sa prinda viteza, europenii se arata destul de slabiti si nu pot inca sa isi arate muschii in lupta pentru suprematia mondiala.



In ciuda dificultatilor cu care se confrunta o mare parte din tarile Europei, continentul are totusi cu ce se lauda. Pentru a gasi retetele europene de succes trebuie mai intai sa vizitam Marea Baltica, unde vom gasi Estonia, Lituania si Letonia, de unde vom urca apoi spre nord, catre Slovacia si Europa Centrala, si in cele din urma vom cobori de-a lungul Balcanilor si vom ramane in zona de sud-est, in Bulgaria si Romania.



In raportul elaborat saptamana trecuta, grupal bancar HSBC a dat celor sapte tari din estul Europei un nume care a inceput deja sa prinda: noii tigri ai noii Europe.



Acesti "tigri" se pot lauda fiecare cu cresteri impresionante de peste 4% in 2003. Pentru a face o comparatie, Marea Britanie, economia vest europeana cu ritmul cel mai alert, va cunoaste, conform celor mai optimiste estimari, doar o crestere de 1,7%.



Mai mult, economiile Lituaniei si Letoniei vor inregistra anul acesta cresteri care probabil o vor face chiar si pe China sa suspine de admiratie.



In comparatie cu vecinii lor mai bogati, cei sapte tigri au trebuit sa-si transforme vechile sisteme centralizate, extrem de ineficiente, cu scopul de a le adapta noilor rigori ale economiei de piata. Dispunand de un potential inca neexploatat la maxim, de resurse din cele mai diverse, dar mai ales de o vointa extraordinara, "tigrii" si-au iutit pasul pentru a-si ajunge din urma vecinii.



Dupa desprinderea de blocul sovietic, statele baltice au fost nevoite sa porneasca de la zero pentru a construi un sistem economic viabil, fiind afectate in mare masura de prabusirea pietelor rusesti. Intre timp, Croatia a trebuit sa suporte urmarile coflictului din Bosnia, iar Romania si Bulgaria au fost nevoite sa invete ce inseamna democratie si economie de piata.



HSBC atribuie succesul inregistrat de statele est-europene in special apetitului pentru reforma economica. Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana a reprezentat de asemenea un imbold pentru est-europeni de a accelera reformele si a grabi cresterea economica.



Rezultatele reformei economice nu s-au lasat mult asteptate. Avalansa de investitii straine s-a dovedit extrem de benefica, compensand lipsa de capitaluri autohtone si crescand competitivitatea tarilor respective.



"Acestea (investitiile) ofera un stimulent pentru crestere nu numai pe termen scurt, ci, implicand o dezoltare a capacitatilor de productie si o retehnologizare, vor crea perspective pentru dezvoltarea pe termen mediu si lung ale regiunii," a apreciat HSBC in raport.



Faptul ca unii "tigrii" nu depind intr-o asa de mare masura de economiile europene care au inregistrat performante modeste reprezinta o explicatie pentru ritmul cu care acestea au avansat in ultimul an.



In timp ce statele baltice deruleaza majoritatea operatiunilor comerciale cu tarile scandinave, Turcia si mai ales Rusia reprezinta destinatii foarte atractive pentru investitorii din Balcani.



Problemele



Pe de alta parte, probleme pot exista chiar si in paradis. Cele trei tari din Europa Centrala, si anume Ungaria, Polonia si Cehia, legate intr-o masura mai mare de inima Europei, se confrunta anul acesta cu o serie de dificultati, precum reducerea ritmului de crestere economica, amplificarea deficitelor bugetare si erodarea investitiilor straine. Problemele se datoreaza in principal "paraliziei" economice din Europa de Vest, cu influente directe asupra volumul investitiilor si relatiilor comerciale.



Un trend asemantor poate fi resimtit, insa cu diferite amplitudini, si la nivelul celorlalte tari din partea estica a Europei. Desi nu ingrijoreaza la fel de mult precum in cazul vecinilor din vest, cresterea deficitelor bugetare si cresterea indatorarii a atras atat privirile cat si criticile FMI.



Se poate spune insa ca noii europeni si-au facut-o si cu mana lor: cresterea nesustenabila a salariilor si risipa cu care guvernele arunca bani pe autostrazi, poduri si alte proiecte publice, in conditiile in care economia mondiala nu ajunge la linia de plutire, nu pot fi considerate ca oportune.



Cei sapte tigri sunt insa de parere ca aceste probleme nu le va putea opri avantul. Probabil ca viitorul le va da dreptate. In orice caz, intr-un continent aflat intr-o grea suferinta, noua Europa reprezinta poate singura raza de lumina.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO