Business Internaţional

Nokia: Cât mai rezistă "mariajul din interes" cu CEO-ul care a pierdut 40% din valoarea companiei

Nokia: Cât mai rezistă "mariajul din interes" al acţionarilor cu CEO-ul care a pierdut 40% din valoarea companiei

Autor: Radu Racu

05.06.2011, 12:51 3544

Stephen Elop este canadianul care a reuşit să devină primuldirector executiv din afara Finlandei al producătorului detelefoane Nokia. El este în acelaşi timp şi CEO-ul în mandatulcăruia Nokia a pierdut 40% din valoare pe bursă iar creditulacordat de board-ul companiei în ultimele opt luni pare să seapropie de sfârşit, scrie Financial Times.

"Nokia este ca un muncitor pe o platformă petrolieră incendiată.Nu are altă soluţie decât să sară în apă", a declarat Elopsăptămâna aceasta, într-o perioadă în care acţiunile s-au depreciatcu 20% pe fondul unor perspective negative asupra vânzărilor.

"Am trecut de la un duel al gadgeturilor la un război alecosistemelor", a susţinut CEO-ul Nokia, pentru a descrieconcurenţa cu Apple şi Google, încercând să-şi apere din noudecizia din februarie de a forma un parteneriat cu fostul săuangajator Microsoft pentru sisteme de operare mobile. El areafirmat că primul telefon cu Windows Phone va ieşi pe piaţă anulacesta, însă analiştii sunt sceptici şi spun că cel mai devreme în2012 noul parteneriat va genera modele de telefoane care săconcureze cu iPhone şi Android.


"Unica soluţie pentru a face faţă concurenţei", cum caracterizaşeful Nokia parteneriatul cu Microsoft, s-a lovit de scepticismulinvestitorilor. Acţiunile companiei au pierdut o cincime dinvaloare săptămâna aceasta după ce perspectivele de vânzări pentruurmătoarea perioadă arătau un declin. Până la lansarea noilormodele, Nokia se confruntă acum cu sarcina extrem de dificilă dea-şi vinde telefoanele cu sistemul propriu de operare despre carechiar şeful companiei a admis că este inferior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO