Business Internaţional

Nominalizarea făcută de Berlusconi pentru şefia Băncii Italiei poate provoca un conflict cu Sarkozy

Nominalizarea făcută de Berlusconi pentru şefia Băncii Italiei poate provoca un conflict cu Sarkozy

Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Autor: Anca Dumitrescu

21.10.2011, 17:05 251

Premierul italian Silvio Berlusconi a făcut o nominalizare surprinzătoare pentru şefia Băncii Italiei, în persoana lui Ignatio Visco, deşi indicase că l-ar putea alege pe Lorenzo Bini Smaghi, membru în conducerea BCE, ceea ce ar putea duce la un conflict cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Premierul italian a sugerat iniţial că ar putea să îl aleagă pe Lorenzo Bini Smaghi pentru preşedinţia băncii centrale italiene, ceea ce ar fi eliberat un post în consiliul guvernatorilor BCE pentru un francez, relatează Bloomberg.

Visco, cu o vechime de 30 de ani în Banca Italiei, îl va înlocui pe Mario Draghi, care va deveni preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) după încheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet în această lună.

Sarkozy a condiţionat sprijinirea lui Draghi la preşedinţia BCE de ieşirea lui Bini Smaghi din consiliul guvernatorilor, ceea ce a avut o contribuţie esenţială la convingerrea cancelarului german Angela Merkel să îl susţină pe italian.

Bini Smaghi a refuzat pe de altă parte să demisioneze din conducerea BCE înainte de încheierea mandatului său, în 2013.

Berlusconi va avea ocazia să îi explice decizia lui Sarkozy la summit-ul UE de duminică

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO