Business Internaţional

Noua lira turceasca: cel putin estetic va arata ca o moneda adevarata

04.01.2005, 00:00 1244



Anul 2005 a inceput in forta pentru lira turceasca, care a pierdut incepand cu 1 ianuarie sase zero-uri, in speranta ca schimbarea la fata a monedei nationale va avea un impact pozitiv asupra comertului si a economiei in general.



Inceputul anului a reprezentat astfel, scrie BBC News, sfarsitul unor preturi de cinci milioane de lire pentru o scurta calatorie cu taxiul. Va disparea si bancnota de 20 milioane lire (bancnota cu cele mai multe zerouri din lume), care nu valoreaza mai mult de 15 dolari (11 euro). Dupa zeci de ani de inflatie - in 2001, rata inflatiei se ridica la 70% - perspectivele economice au inceput sa se imbunatateasca, iar inflatia sa se tempereze.



Bancnota de un milion de lire turcesti va deveni noua moneda de o lira, fapt care, spera oficialii turci, va fi recunoscut ca o promisiune de stabilitate economica, in lunga calatorie pe care statul o va avea de parcurs, spre statutul de membru al Uniunii Europene.



TurkishPress a salutat de asemenea noua lira, care va insemna pentru Turcia disparitia unui motiv de confuzie pentru turisti si de stanjeneala pentru oficialitati. Noua lira poate fi schimbata pentru 0,74 dolari si 0,55 euro, si va permite turistilor sa cumpere o ceasca de cafea sau sa se targuiasca pentru suveniruri fara ajutorul unui calculator de buzunar.



Vechile bancnote vor ramane in circulatie pana pe 31 decembrie 2005, iar pana atunci, vanzatorii trebuie sa afiseze preturile atat in varianta veche, cat si in cea noua.



Pentru a facilita utilizarea noilor bancnote, acestea vor avea aceeasi culoare cu cele pe care le inlocuiesc. Masura a fost gandita pentru a-i linisti pe cei 56,4% din respondentii unui sondaj realizat de banca centrala a Turciei, care se tem ca vor intampina dificultati in convertirea vechilor valori in lira noua.



The Scotsman scrie ca anul 2005 a adus pentru tara cu cei mai multi milionari din lume sfarsitul unui motiv de umilire nationala. Potrivit The Scotsman, denominarea a devenit o simpla unealta de sporire a credibilitatii, iar procedeul trebuie, in multe tari, repetat. Publicatia aminteste cazul Braziliei, care a taiat 18 zerouri in sase "reprize".



Economia Turciei s-a aflat in pragul colapsului in 2001, atunci cand lira turceasca a inregistrat o depreciere dramatica si doua milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca.



Turcia a trebuit sa solicite asistenta financiara din partea Fondului Monetar International, primind un credit de 18 mld. dolari (13,2 mld. euro) in schimbul angajamentului guvernului turc la implementarea unui amplu program de austeritate.



Aceste doua masuri au dat rezultate. Inflatia a coborat sub nivelul de 10% in acest an, pentru prima data in ultimile decenii, in timp ce exporturile au crescut cu peste 30% in 2004.



In acelasi timp se estimeaza ca in anul care tocmai s-a incheiat, ritmul de crestere a atins un nivel de 7,9%.



Guvernul spera ca o data cu introducerea noii unitati monetare, se va consolida si progresul economic al tarii, la doua saptamani dupa ce liderii Uniunii Europene au fixat data demararii negocierilor pentru aderare cu Turcia. Se asteapta ca, in curand, FMI sa puna la dispozitia Turciei fonduri de 10 mld. dolari (7,3 mld. euro), in urma unui nou acord pe trei ani.



Taierea zerourilor lirei este foarte probabil sa fie intampinata cu reactii favorabile de catre comunitatea oamenilor de afaceri din Turcia.



"Pana acum, lira turceasca a aratat mai degraba ca o moneda amuzanta", a declarat pentru Associated Press Tevfik Aksoy, directorul economic al diviziei Deutsche Bank din Turcia. "Acum, cel putin in termeni estetici, va arata ca o moneda adevarata", a adaugat el.



Totusi, nu toata lumea este incantata sa isi vada valoarea nominala a investitiilor diminuata dintr-o data.



"Daca o persoana a avut investite 10 miliarde de lire, aceasta suma va scadea dintr-o data", afirma Hayriye Evren, proprietarul unui magazin. "Aceasta va avea cu certitudine un efect psihologic asupra oamenilor", a apreciat el.



Unul dintre efectele denominarii va fi reaparitia subdiviziunii monetare "kurus", care a disparut din circulatie acum mai bine de douazeci de ani. Noua lira va avea o suta de kurus, iar turcii vor trebui sa se reobisnuiasca, dupa o lunga perioada de timp, sa utilizeze si monedele metalice atunci cand isi fac cumparaturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO