Business Internaţional

Noul CEO al Merrill Lynch face ordine in conducerea bancii

04.12.2007, 17:30 9

Noul sef al Merrill Lynch, John Thain, intentioneaza sa restructureze cultura manageriala a bancii americane, in incercarea de a concura la un nivel superior cu Goldman Sachs, unul dintre principalii rivali ai Merrill si fostul angajator al lui Thain, scrie Financial Times.
John Thain, al carui mandat la conducerea Merrill a debutat ieri, considera ca nu exista un grad de cooperare suficient intre executivii de top ai bancii, aceasta problema contribuind semnificativ la rezultatele dezastruoase, banca raportand pana acum pierderi legate de criza ipotecara americana in valoare de 8 mld. dolari (5,4 mld. euro).
"Merrill are o cultura manageriala puternica, doar ca aceasta este mult mai putin vizibila la nivelul executivilor de top", a declarat Thain, adaugand ca "aici este nevoie de o intarire a spiritului de echipa". In acelasi timp, el si-a reafirmat intentia de a schimba modalitatea de administrare a riscului folosita pana acum in cadrul bancii. "Evident, procedura de administrare a riscului este deficitara si va trebui reanalizata".
Goldman Sachs, cea mai puternica banca de investitii de pe Wall Street, care a ramas aproape neatinsa de criza ipotecara, a operat o perioada foarte lunga de timp pe o baza consensuala, stil care se datoreaza, in mare parte, structurii sale de parteneriat privat. Cea mai mare parte a carierei de pe Wall Street a lui Thain s-a desfasurat in cadrul Goldman, unde a ajuns sa detina functia de copresedinte inainte de a pleca in 2003 la NYSE.
Preluarea functiei de director executiv al Merrill vine intr-unul dintre cele mai nefavorabile momente pentru banca americana. Au existat voci care au cerut autonomia sau chiar vanzarea diviziei de retail a bancii, insistand pe ideea ca aceasta nu este evaluata corespunzator ca parte a grupului. Thain a respins insa orice actiune de genul acesta.
De asemenea, el nu a eliminat nici posibilitatea inregistrarii unor noi pierderi legate de sectorul ipotecar. Totusi, considera ca pierderile nu vor conduce la concedieri masive in randul angajatilor Merrill, declaratia sa venind pe fondul intensificarii speculatiilor conform carora concedierile vor fi inevitabile, avand in vedere scaderea semnificativa a cererii.
Desi a preluat conducerea Merrill de-abia ieri, Thain se afla in tratative avansate pentru numirea unui nou director financiar al bancii americane, care sa-l inlocuiasca pe Jeffrey Edwards, considerat unul dintre principalii responsabili pentru problemele recente. Aceasta miscare ar putea fi prima actiune semnificativa a lui Thain din actuala sa pozitie.
Principalul candidat pentru functia de director financiar este Nelson Chai, cel care detine functia similara din cadrul NYSE Euronext. Totusi, dat fiind faptul ca detaliile negocierilor nu au fost inca stabilite, este posibil ca Chai sa nu accepte propunerea.
Insa, in cazul in care negocierile s-ar solda cu un succes, numirea unui nou director financiar ar putea restabili increderea investitorilor in banca americana, dupa ce, numai in primele zece luni ale anului, actiunile companiei au coborat cu 30%. Din momentul anuntului privind numirea lui Thain in functia de director executiv, pretul actiunilor companiei a ramas la acelasi nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO