Business Internaţional

Noul King Kong din Manhattan: American International Group

09.04.2001, 00:00 16



Hank Greenberg, directorul executiv in varsta de 75 de ani al AIG, incearca sa transforme liderul mondial al pietei asigurarilor intr-un adevarat King Kong al industriei financiare mondiale.

Dar cea mai mare companie de asigurari din lume nu aduce deloc cu o gorila de 400 kg, miscandu-se cu rapiditate pentru a scoate firma de servicii financiare American General din bratele companiei rivale Prudential din Marea Britanie.

Concurenta pe piata serviciilor financiare din intreaga lume se manifesta nu numai in atragerea de clienti, ci si in ceea ce priveste preluarea firmelor mai mici. Industria este in plin proces de consolidare, iar Greenberg nu putea sta cu bratele incrucisate.

Dupa ce a platit, in 1998, 18 miliarde de dolari pentru Sun-America, seful AIG a fost de acord sa mai dea inca 23 de miliarde pe American General, desi aceasta aprobase o tranzactie prin care urma sa fie preluata de catre Prudential.

Oferta firmei britanice se cifra, in 12 martie, la 26,5 miliarde de dolari si viza un schimb de actiuni, Prudential oferind 3,66 actiuni proprii pentru un titlu al American General.

Dar, de la acea data, actiunile asiguratorului britanic au intrat pe un trend descendent, astfel ca valoarea actuala a ofertei este in jur de 20 de miliarde de dolari. Deprecierea titlurilor Prudential l-au determinat pe Greenberg sa depuna o contraoferta pentru American General.

AIG urmareste de mult performantele American General, iar Greenberg a declarat ca a inceput discutiile cu Robert Devlin, directorul executiv al American General, in urma cu 6-8 luni.

Greenberg a afirmat despre acordul dintre AmGen si Prudential ca a fost vorba de o "neintelegere in legatura cu ceea ce urma sa facem dupa ce se finaliza tranzactia".

Acum nu se mai pune problema unei neintelegeri, dupa efectuarea ofertei. Liderul AIG afirma, in scrisoarea adresata lui Devlin: "Vom face tot ce ne sta in puteri pentru a finaliza aceasta tranzactie".

Pentru liderul mondial al industriei asigurarilor, preluarea American General reprezinta o oportunitate prea favorabila pentru a fi ratata. In primul rand, actiunile AIG au o valoare ridicata, care demonstreaza ca firma reuseste sa satisfaca cerintele investitorilor.

De asemenea, AIG se bucura de reputatia de a fi o societate care nu glumit niciodata cu performantele financiare, in conditiile in care, de multe ori, a renuntat la afaceri care aveau un potential ridicat, dar instabil, de crestere. De exemplu, AIG este probabil cel mai mare utilizator mondial al reasigurarii.

De altfel, nici actionarii American General nu au ramas insensibili la propunerea asiguratorului american. Ei ar prefera actiunile AIG, avand in vedere ca acestea sunt cotate la bursa din New York, celor ale Prudential, care si-au demonstrat instabilitatea in ultima luna.

AIG are o importanta retea mondiala, astfel ca investitorii apreciaza ca declinul din Statele Unite nu va afecta atat de mult compania americana.

Pe de alta parte, actionarii Prudential s-au aratat foarte satisfacuti de propunerea AIG, considerand ca tranzactia firmei britanice cu American General nu mai are sanse de finalizare, in ciuda declaratiilor conducerii asiguratorului din Regatul Unit.

Acesta va fi nevoit acum sa caute alte oportunitati de extindere ale afacerilor din SUA, in conditiile in care Jonathan Bloomer, directorul executiv al Prudential, a afirmat ca nu intentioneaza sa renegocieze termenii propusi initial.

AIG este prezenta si in Romania, prin trei ramuri: un fond de investitii, o companie de asigurari de viata si una non-viata, in care a investit peste 130 milioane $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO