Business Internaţional

Noul ministru de finanţe francez vrea taxarea suplimentară a profiturilor companiilor

Noul ministru de finanţe francez vrea taxarea suplimentară a profiturilor companiilor

În România, Pierre Moscovici este cunoscut ca fiul unui brăilean, Serge, profesor de psihologie socială şi membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. Moscovici tatăl a fugit din România în Franţa în 1948. El cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la UE înainte de 2007. El a declarat la un moment dat în Parlamentul European că se simte „pe jumătate român“.

Autor: Andrei Cîrchelan

06.06.2012, 00:05 361

Franţa îşi va diminua deficitul bugetar în 2013 "fără măsuri de austeritate" prin reducerea ritmului de creş­tere a cheltuielilor publice şi majorarea impo­zitelor plătite de companii, a declarat noul ministru de finanţe Pierre Moscovici, cel care a orchestrat campania electorală a noului lider francez François Hollande.

Anul acesta, deficitul bugetar francez va ajunge probabil la 4,5% din PIB, urmând ca în 2013 să scadă la 3%, potrivit cotidianului francez La Tribune. Planul constă în a reduce ritmul de creştere al cheltuielilor bugetare în paralel cu majorarea impozitelor plătite de companii.

O analiză publicată de Comisia Europeană arăta că Franţa va avea probleme în atingerea ţintelor de de­ficit bugetar dacă nu accelerează măsurile de auste­ritate, potrivit EUobserver. Moscovici a spus că ra­portul a fost "parţial" întocmit pe viziunea gu­vernului anterior, care a fost îndepărtat de la putere între timp. "I-am spus (comisarului UE pentru afaceri eco­nomice Olli Rehn - n. red.) că planul este implementabil şi chiar va fi implementat. Luăm în serios cerinţa de cre­dibilitate a bugetului solicitată de CE şi impusă de situaţia actuală".

Reforma fiscală va fi supusă aprobării parla­men­tare la începutul lui iulie. Printre măsuri se numără majorarea până la 75% a impozitelor pe veniturile mari şi taxarea suplimentară a profiturilor compa­niilor. Cea mai im­portantă măsură propusă de noua administraţie va aduce patru miliarde de euro la buget în fiecare an. Această măsură impune mediului de afaceri să calculeze profitul incluzând şi dobânzile de împrumut la achiziţionarea de acţiuni.

"Voi fi un ministru serios şi riguros", a spus Moscovici la prima sa apariţie ca ministru de finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO