Business Internaţional

Numărul muncitorilor străini din Ungaria şi Polonia atinge cote record şi continuă să crească. În Cehia, aceştia au devenit indispensabili în industria construcţiilor

Numărul muncitorilor străini din Ungaria şi Polonia...

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2023, 23:40 189

Deşi mulţi percep Ungaria ca fiind antistrăini, datele statistice arată contrariul. Se estimează că deja 500.000 de muncitori străini sunt deja angajaţi în această ţară, scrie Daily News Hungary.

„Dacă angajatorii nu pot găsi muncitori locali, pot căuta peste graniţe. Acest lucru este posibil de câţiva ani, însă înainte importul de muncitori străini era un proces complex care putea dura 3-5 luni. Ulterior a fost introdusă o procedură simplificată. În plus, în legislaţie au fost incluşi muncitori din 15 ţări non-UE“, explică Endre Kovacs, director al Prohuman 2004 Service and Consulting.

În Ungaria sunt create mii de locuri de muncă noi, însă forţa de muncă locală este insuficientă pentru a le acoperi.

„Dacă salariile actuale ar fi cu 20-30% mai mari, nu ne-am confrunta cu o astfel de penurie de forţă de mun­că“, arată Balazs Pinczes, di­rector al Asociaţiei HR-Network.

Prin urmare, nu lipsa forţei de muncă îngrijorează cel mai mult, ci disparitatea existentă la nivelul salariilor.

Pinczes consideră că atenţia ar trebui să se concentreze pe păstrarea ungurilor în ţară şi încurajarea celor care au emigrat să se întoarcă şi nu pe atragerea de forţă de muncă străină.

În plus, reglementările guvernului maghiar privitoare la muncitorii străini se schimbă constant. Potrivit noilor reglementări, muncitori străini vor fi angajaţi în Ungaria doar în caz de absolută necesitate.

Sandor Czomba, secretar de stat pentru politica ocupării forţei de muncă în cadrul ministerului dezvoltării economice, a sugerat că angajatorii şi angajaţii vor ajunge probabil la un acord privitor la majorarea salariului minim de bază şi salariului minim pentru muncitorii calificaţi anul viitor.

Şi Polonia atrage un număr record de muncitori străini, notează Rzeczpospolita.

Deja aproape 1.112.000 de străini lucrau legal în această ţară la sfârşitul lunii septembrie. Iar numărul continuă să crească. Potrivit ultimelor date statistice, numărul străinilor acoperiţi de asigurarea pentru pensie şi invaliditate a crescut cu 54.000 de la începutul anului.

Majoritatea, în mod tradiţional, sunt ucraineni, al căror număr a crescut cu peste 15.000 în această perioadă, creşterea din septembrie faţă de august fiind de peste 5.000. Unele sectoare sunt în procent de 30-50% dependente de forţa de muncă ucraineană.

În Cehia, muncitorii străini au devenit indispensabili pentru sectorul construcţiilor, potrivit businessinfo.cz. Trei sferturi din comapniile din sector folosesc forţă de muncă străină.

Recent, guvernul ceh a aprobat o propunere a ministerului industriei şi comerţului privind creşterea cotelor de muncitori străini din ţări terţe cu 20.000 începând cu 2024, relatează Czech Radio.

Acest lucru ar urma să ajute companiile de IT, spitalele şi firmele de construcţii, care duc acut lipsă de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO