Business Internaţional

Numarul somerilor din Marea Britanie urca rapid

17.07.2008, 17:47 15

Somajul din Marea Britanie a inregistrat in luna iunie cea mai mare crestere din 1992, acesta fiind un semn al incetinirii cresterii economice, scrie Bloomberg. Cererile de ajutor de somaj au crescut pentru a cincea luna consecutiv, acestea fiind cu 15.000 mai multe fata de luna mai, conform datelor furnizate de Oficiul National de Statistica din Londra.
Economistii intervievati de Bloomberg prevazusera ca numarul cererilor de ajutor social sa creasca cu numai 10.000. Rata somajului a atins conform acestor date 2,6%.
"Economia si piata fortei de munca se confrunta cu consecintele masurilor luate de Banca Angliei pentru a mentine inflatia sub control", a declarat Andrew Sentance, oficial englez. Cresterea somajului ar putea sa ii creeze probleme primului-ministru Gordon Brown, a carui imagine a suferit deja in urma celei mai grele crize imobiliare de la al doilea razboi mondial pana in prezent.
"Situatia actuala este o dovada clara ca piata fortei de munca are probleme", a declarat Stewart Robertson, economist la Morley Fund Management din Londra, care administreaza active in valoare de 310 miliarde de dolari (194,6 miliarde de euro)."Daca avem dreptate cand spunem ca avem de-a face cu o recesiune, atunci rata somajului va continua sa creasca", a adaugat Robertson.
Conform standardelor Organizatiei Internationale a Muncii, somajul din Marea Britanie a atins 5,2% in cele trei luni incheiate in mai. Prin comparatie, somajul in zona euro a atins 7,2%, in Statele Unite a fost de 5,5%, iar in Japonia de 4%, conform aceluiasi birou de statistica. Cererile de ajutor de somaj din Marea Britanie au inregistrat cea mai mare crestere din decembrie 1992, pana la un total de 840.100 in luna iunie, acesta fiind totodata si cel mai inalt nivel din ultimele zece luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO