Business Internaţional

O întrebare veche de când lumea: Aduc banii fericirea? Ce spun specialiştii?

O întrebare veche de când lumea: Aduc banii fericirea?...

Autor: Oana Stupinean

15.11.2014, 10:27 1031

Studii recente arată că bogăţia materială nu oferă nicio garanţie unei vieţi de calitate, ceea ce contează mai mult este modul în care oamenii cheltuie banii. Oamenii sunt mult mai fericiţi dacă pot cheltui banii pe călătorii, care le oferă sentimente plăcute, decât pe lucruri materiale, scrie The Wall Street Journal.

În ultimii 10 ani, studiile au arătat că experienţele vieţii oferă o plăcere mult mai îndelungată decât lucrurile materiale, însă, în ciuda acestui fapt, oamenii se axează în continuare pe lucrurile materiale, în loc să prioritezeze experienţele.

Într-un studiu publicat la începutul acestui an de Ryan Howell, profesor de psihologie de la Universitatea din San Francisco, s-a arătat că oamenii consideră că lucrurile materiale durează mai mult decât sentimentele experienţelor trăite. Aşadar, o persoană cu un buget normal tinde să cumpere lucruri materiale, în locul unor bilete la un concert.

“Oamenii cred că experienţele le conferă o fericire temporară, însă sentimentele aduc mai multă fericire şi sunt mult mai valoroase decât lucrurile materiale”, spune Howell. În continuare, oamenii sunt tentaţi să cumpere lucruri materiale, deoarece sunt palpabile şi pot fi folosite o perioadă mai îndelungată.

Procesul adaptării hedonice este proprietatea creierului de a face ca orice stimul să-şi piardă din efect în timp, astfel oamenii sunt tentaţi să-şi “cumpere fericirea” prin lucruri materiale, pentru ca sentimentul fericirii să dureze mai mult timp.

Pe de altă parte, experienţele sunt nevoi psihologice ce pot fi împărtăşite cu alte persoane şi, de asemenea, nu sunt comparate atât de des cu ale altor persoane, cum ar fi în cazul achiziţiei unei maşini, spune Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Universitatea Cornell, din New York.

În experimentele conduse de Gilovich, oamenii trebuie să-şi imagineze că merg într-o vacanţă în Noua Zeelandă, iar altcineva merge într-o vacanţă mai scumpă. Persoanele sunt mai puţin deranjate de faptul că altcineva merge într-un loc mai scump, deoarece experienţele trăite sunt aproape aceleaşi.

Într-un studiu numit “Waiting for Merlot”, Gilovich şi colegii săi au arătat că anticiparea unei vacanţe implică mai multă plăcere decât anticiparea unei achiziţii materiale.

Unul dintre motivele principale pentru care averea materială nu aduce neapărat fericirea depinde de modul în care oamenii se adaptează. “ Oamenii se adaptează uşor, mai ales la schimbările pozitive”, spune Sonja Lyubomirsjy, profesor de psihologie la Universitatea din Calidornia, Riverside.

“O creştere a venitului poate da un impuls unei persoane, însă şi aspiraţiile şi pretenţiile vor fi mai mari, iar nemulţumirile nu vor lăsa loc fericirii”, mai spune Sonja.

Aprecierea posesiilor poate ajuta în procesul adaptării, însă poate fi un proces dificil dacă intervine rutina. Astfel, “când lucrurile nu pot fi schimbate, acela este momentul în care trebuie să te adaptezi”, spune Sonja.

Elizabeth Dunn, profesoară de psihologie la Universitatea British Columbia şi coautoarea cărţii “Happy Money”, a condus un experiment în care le oferea participanţilor multă ciocolată, unii puteau mânca oricât doreau, alţii nu aveau permisiunea de a savura ciocolata, iar unii puteau alege cât vor să manânce. Rezultatul: cei care nu au avut permisiunea de a mânca ciocolata au apreciat mai mult decât cei care au putut savura o întreagă tabletă de ciocolată.

Un alt experiment condus de Dunn a arătat că oamenii sunt mai fericiţi dacă oferă bani şi altor persoane. În ţări ca Africa de Sud, Canada, Uganda oamenii sunt mult mai fericiţi dacă dau din banii lor şi altor persoane. Însă, de cele mai multe ori se poate întâmpla ca oamenii care donează să fie săraci.

“Faptul că am observat acelaşi fenomen pe care l-am văzut în Canada, în ţări ca Africa de Sud şi Uganda a fost surpriza carierei mele”, spune Dunn.

De asemenea, este important de luat în considerare cum achiziţiile pot afecta modul în care timpul este irosit. “Foloseşte-ţi resursele financiare pentru a economisi timp”, spune Dunn.

Conform studiilor, fericirea se compune din două componente, evaluativă – satisfacţia asupra propriei vieţi şi afectivă – oamenii fericiţi au emoţii negative, însă nu foarte des.

Cu cât oamenii sunt mai bogaţi, cu atât le este mai greu să “cumpere” fericirea.

“Primul lucru care trebuie făcut cu banii este construierea unui sistem de protecţie al venitului. Dacă banii se cheltuie doar pe experienţe plăcute, stresul resimţit în momentul în care facturile se adună va înlătura sentimentul de fericire”, concluzionează Howell.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO