Business Internaţional

O noua descindere a procurorilor la Vivendi

16.12.2002, 00:00 15

Anchetatorii francezi care conduc o ancheta penala asupra activitatilor de la Vivendi Universal din timpul fostului presedinte Jean-Marie Messier, au facut un raid la sediul companiei, la birourile diviziei de telefonie Cegetel si la resedintele lui Messier si a altor directori executivi.
Este pentru a doua oara in ultimele cinci luni cand Vivendi este tinta unui raid, relateaza Wall Street Journal Europe. Detectivi de la institutia de supraveghere a bursei franceze - Comisia de Operatiuni Bursiere (COB), au facut o descindere la sediul companiei in luna iulie in cadrul propriilor investigatii. Resedinta lui Messier nu a fost perchezitionata la acel moment.
Oficialii Vivendi au confirmat desfasurarea perchezitiei de la sediul companiei si au declarat ca "vor coopera complet la investigatii", adaugand ca a existat o "plangere in care se solicitau despagubiri de pe urma acestor proceduri". O purtatoare de cuvant a procurorului public al Parisului a confirmat raidurile de la birourile Cegetel si de la resedintele lui Messier. Identitatea celorlalti directori executivi ale caror locuinte au fost perchezitionate nu a fost identificata.
Biroul procurorului public al Parisului a lansat o investigatie cu privire la registrele contabile de la Vivendi din timpul mandatului lui Messier de la sfarsitul lui octombrie 2001. Procurorii federali din Manhattan si SEC, organismul de reglementare al pietei de capital din SUA si-au inceput propriile anchete inca din octombrie anul trecut.
Anchetatorii francezi si americani incearca sa-si coordoneze investigatiile, conform persoanelor familiare cu acest subiect. Luna trecuta, biroul procurorului Parisului a desemnat un al treilea magistrat, Henri Pons, care sa participe la aceasta ancheta.
In iulie 2001, consiliul Vivendi l-a indepartat pe Messier de la conducerea companiei, pe fondul unei crize financiare, declansata de o serie de achizitii si cheltuieli cu achizitionarea de actiuni de miliarde de euro. Sub conducerea lui Messier, cheltuielile de la Vivendi au condus la o datorie de 19 miliarde euro.
Noua conducere, in frunte cu Jean-Rene Fourtou, un fost director din industria farmaceutica, a vandut active cu mare atentie pentru a reduce din povara datoriei.
Anchetatorii au confiscat numeroase documente din birourile Vivendi. Perchezitia simultana de la birourile Cegetel sugereaza ca, printre alte lucruri, anchetatorii investigheaza plangerile actionarilor conform carora Messier i-a indus in eroare consolidand sistematic cifra de afaceri si profitul de la Cegetel in cele de la Vivendi, si oferind astfel o imagine mult mai buna despre sanatatea financiara a Vivendi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO