Business Internaţional

O nouă teamă în Ungaria: carburanţii de la benzinăriile ungureşti ar putea ajunge cei mai scumpi din regiune

O nouă teamă în Ungaria: carburanţii de la...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2023, 21:24 58

Preţurile carburanţilor din Ungaria ar putea ajunge în curând cele mai mari din regiune, scrie Daily News Hungary. Benzina şi motorina s-au scumpit brusc în ultima săptămână, iar prognozele de pe pieţe sugerează că cotaţiile petrolului vor continua să crească în lunile următoare. Între timp, pe lângă TVA şi accize, guvernul maghiar impune o serie de taxe „ascunse“ operatorilor de benzinării. Aceştia plătesc taxe suplimentare la o scară nemaivăzută în altă parte în UE.

Din ianuarie anul viitor, cotele accizelor vor creşe semnificativ. Aceasta înseamnă că Ungaria va avea cele mai mari preţuri la combustibil dintre toate ţările vecine. Guvernul ar putea reveni asupra deciziilor sale deoarece impozitarea excesivă va reduce, probabil, veniturile bugetare. După cum a explicat 24.hu, de la punctul de jos atins în luna mai, preţurile combustibililor de la benzinăriile ungureşti au crescut spectaculos, mai ales în ultimele două săptămâni, benzina cu 42 de forinţi (0,11 euro) şi motorina cu 51 forinţi (0,13 euro).

Preţul mediu al motorinei a urcat de vineri la 628 de forinţi (1,62 euro), depăşind preţul benzinei, care a crescut la 627 de forinţi. Această scumpire bruscă este unică prin faptul că şoferii nu au mai văzut niciodată până acum ca preţurile motorinei să crească cu 30 de forinţi (0,08 euro) în mai puţin de o săptămână. În ciuda acestui fapt, conform ultimelor date de la Eurostat, Ungaria are a treia cea mai mică rată de impozitare a combustibilului din UE, în ciuda TVA record. Statul încasează 42% din banii din vânzarea benzinei obişnuite. 41% din preţul plătit pentru motorină sunt accize şi alte impozite indirecte. Dar cota este de peste 50% în majoritatea statelor membre ale UE.

Forbes a scris că, în conformitate cu obligaţiile faţă de UE, guvernul ungar va creşte accizele la benzină şi motorină cu 41 de forinţi (0,11 euro) brut pe litru începând cu ianuarie 2024. Acest lucru ar majora veniturile bugetare. Este posibil ca guvernul să se fi angajat la mult mai mult decât a cerut UE. Între timp, ministerul finanţelor a stabilit creşterea accizelor la 425 de forinţi (1,09 euro) pe litru. În acest fel, preţurile ar putea ajunge chiar la nivelul celor din Germania. Datorită poziţiei sale geografice, Ungaria este o ţară importantă de tranzit auto. Deci, o bună parte a consumului de combustibil de la benzinării este a şoferilor de camioane. Poate că ei sunt ţinta guvernului ungar. Aceasta dacă şoferii de camioane nu vor prefera să alimenteze în ţările vecine Ungariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO