Business Internaţional

O povară pentru economie, dar un succes uriaş pentru sport, cu 44 de recorduri mondiale

14.08.2012, 00:03 1091

Londra şi-a luat rămas bun de la Jocurile Olimpice printr-un spectacol grandios, dominat de o amprentă britanică, după mai mult de două săptămâni în care atleţi din toată lumea au stabilit 44 de recorduri mondiale şi 117 de recorduri olimpice şi la sfârşitul cărora SUA, China şi Rusia s-au urcat pe podiumul neoficial al celor mai medaliate naţiuni.

Actul final al JO, desfăşurat într-un decor presărat cu atracţiile turistice londoneze şi anunţat de bătăile Big Ben-ului, a fost privit de 80.000 de spectatori pe stadionul de atletism din Londra de Est şi de alte 300 de milioane de persoane la televizor, scrie Thomson Reuters. Acest succes de publicitate ar trebui să bucure autorităţile britanice, care, în pofida reticenţei criticilor, mizează mult pe promovarea turistică a Marii Britanii prin intermediul evenimentului sportiv. Premierul David Cameron a explicat că va folosi JO pentru a atrage interesul afacerilor străine, iar autorităţile au motivat organizarea Jocurilor prin "moştenirea" pe care acestea o vor lăsa, beneficiile economice pe care le-ar aduce.

Nerentabile pentru economie...

Dar Jocurile au debutat descurajator pentru afa­cerile londoneze, mulţi întreprinzători plângându-se de străzile pustii, de vânzările mici şi rate de ocupare a hotelurilor reduse, în condiţiile în care evenimentul sportiv a descurajat venirea turiştilor care în mod normal vizitează oraşul în această perioadă.

După ce londonezii şi turiştii fără bilete la JO au fost avertizaţi să evite transportul în comun, părţi din oraş care în mod normal erau aglomerate au devenit pustii. O asociaţie a şoferilor de taxiuri a estimat o reducere de 20-40% a numărului de pasageri, iar Bri­tish Museum a anunţat că numărul vizitatorilor a scă­zut cu 25-30%, potrivit The Christian Science Monitor.

Cele 9,3 miliarde de lire sterline investite de britanici în JO ar fi putut la fel de bine să fie direcţionate către cercetare şi linii de transport utile pe termen lung pentru Londra, ceea ce ar fi avut un impact mai benefic pentru o economie în recesiune, spun analiştii. Niciun studiu academic nu sprijină ideea că JO stimulează substanţial economia.

"Găzduirea evenimentelor sportive majore devine o povară pentru economie", a afirmat Stefan Szynabski, economist specializat pe sport la Univer­sitatea Michigan. Chiar şi guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a atras atenţia că Jocurile nu pot îmbu­nătăţi situaţia economică în care se află ţara. Econo­mistul Nouriel Roubini a caracterizat Jocurile ca fiind un "eşec economic". Cameron a spus că JO vor aduce venituri de 20 miliarde dolari în următorii patru ani. Însă costurile totale ale Jocurilor sunt estimate acum la 16-20 miliarde dolari, peste bugetul iniţial.

Montreal, care a găzduit JO în 1976, este cel mai bun exemplu al efectelor economice negative ale Olimpiadelor. Managementul defectuos şi costurile neaşteptat de mari au lăsat oraşul cu o datorie de 1,5 miliarde dolari pe care şi-au plătit-o în totalitate abia peste trei decenii. Plata finală a fost făcută în 2006, potrivit moneymorning.com.

Beijing pare a fi singura gazdă recentă care a beneficiat în privinţa turismului, dar doar după ce a cheltuit monstruoasa sumă de 40 de miliarde de dolari în 2008 - cele mai costisitoare JO din istorie.

...Dar un succes pentru sport

Trecând peste detaliile economice, criticii sunt de acord că JO de la Londra au fost un succes. Organizatorii londonezi şi olimpici sunt lăudaţi pentru lejeritatea cu care s-a desfăşurat evenimentul sportiv în timpul căruia au foat evitate toate problemele majore, precum cele cu siguranţa şi traficul.

"Marea Britanie s-a descurcat. Ne-am amintit de ceea ce putem face", a spus Cameron.

Însă sportul în sine a fost cel mai spectaculos la JO de la Londra. Stadionul principal a fost martor al unora dintre cele mai dramatice momente. Aici, regele sprintului, jamaicanul Usain Bolt, şi-a apărat titlurile la cursele de 100, 200 şi 4x100 de metri pe care şi le-a câştigat uimind mapamondul la Beijing, ultima cu stabilirea unui nou record mondial.

Mulţi îşi vor aminti Londra pentru recordurile stabilite de înotătorul american Michael Phelps, care şi-a crescut portofoliul de medalii la 22, între care 18 de aur. El este astfel cel mai "decorat" atlet olimpic din istorie. Victoriile lui au ajutat SUA să câştige cursa medaliilor pe naţiuni, cu un total de 104, dintre care 46 de aur. China este pe locul secund, cu 87 de medalii în cufere (38 de aur), iar Federaţia Rusă ocupă poziţia a treia, cu 82 de medalii (24 de aur). În clasamentul medaliilor de aur, locul trei revine Marii Britanii, cu 29 de titluri.

Însă nu toţi pleacă de la Olimpiadă cu amintiri plăcute. Criticii au acuzat înotătoarea chineză Ye Shiwen de dopaj. Timpii scoşi de adolescentă rivalizează cu cei ai celor mai buni înotători americani. În vârstă de 16 ani, Ye a stabilit un record mondial, un record al JO şi a câştigat două medalii de aur la cursele individuale, însă victoriile i-au fost umbrite de cei care au acuzat-o că a trişat. Nu există nicio dovadă că ea ar fi încălcat vreo regulă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO