Business Internaţional

O săptămână cu maxime pentru bursele americane după semnale de revenire economică

O săptămână cu maxime pentru bursele americane după...

Autor: Ioana Nita

11.03.2013, 00:03 400

Indicele american Dow Jones a înregistrat la începutul lunii martie cea mai mare creştere săptămânală din ultimele două luni, de 2,2%, după ce marţi a atins maximul istoric, fiind impulsionat în principal de optimismul investitorilor după publicarea datelor privind numărul de noi locuri de muncă create în sectorul privat din SUA, scrie The Wall Street Journal.

Vineri, cotaţia indicelui industrial Dow Jones a avansat cu 0,5% faţă de ziua anterioară, la 14.397,07 puncte, aceasta fiind a şasea creştere consecutivă. La închiderea sesiunii de marţi, indicele american a atins nivelul maxim istoric de 14.253,77 puncte. Creşterile de pe bursa de la New York se datorează în principal datelor publicate de Departamentul Muncii care au arătat că economia americană a câştigat 236.000 de locuri de muncă în sectorul privat, cu mult peste estimările iniţiale de 160.000. Astfel, rata şomajului a ajuns la 7,7%, cel mai scăzut nivel înregistrat de la sfârşitul anului 2008, când s-a declanşat criza financiară. De asemenea, investitorii au fost încurajaţi de declaraţiile oficialilor Rezervei Federale, care au sugerat că vor continua să sprijine economia prin intermediul politicii monetare.

„Trebuie să vedem că mediul de afaceri îşi revine, iar acum am început să vedem semnele de revenire ale companiilor în majorarea cheltuielilor şi a ratei de angajare“, a spus Jeffrey Kleintop, analist la compania LPL Financial, care gestionează active de 350 miliarde dolari.

Totuşi, unii analişti îndeamnă la pru­denţă deoarece evoluţia bursei nu este pe deplin sprijinită de factorii macro­eco­nomici, care indică o revenire economică slabă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO