Business Internaţional

Obama castiga o batalie in lupta pentru reglementarea stricta a Wall Street-ului

Obama castiga o batalie in lupta pentru reglementarea stricta a Wall Street-ului
23.05.2010, 23:08 16

Cu 59 de voturi "pentru" si 39 "impotriva", Senatul i-a oferitinca o victorie presedintelui Barack Obama, un cunoscut luptatorpentru inasprirea legislatiei dupa care functioneaza sistemulbancar si pietele de capital, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

Proiectul de reforma aprobat de Senat nu reprezinta variantafinala ce va fi promulgata de Obama, deoarece este necesara gasireaunei variante de compromis intre proiectul aprobat in decembrie deCamera Reprezentantilor si cel aprobat de Senat. Analistii seasteapta ca presedintele sa promulge legea luna viitoare.Schimbarile propuse de Parlament ameninta sa constranga activitateaindustriei bancare si sa reduca profiturile acesteia in anii ce vorurma. Politicienii s-au grabit sa aprobe legea care va ingreunasituatia pentru marile banci de pe Wall Street inainte de alegeriledin noiembrie - de la jumatatea mandatului.

Unii analisti spun ca odata cu promulgarea legii, profitulinstitutiilor financiare ar putea fi redus cu circa 20%. Pe listade negocieri dintre Camera Reprezentantilor si Senat s-ar puteanumara o propunere controversata privind reducerea operatiunilorbancare de swap-trading - schimbarea unui activ sau titlu cu unulsimilar cu scopul prelungirii sau reducerii scadentei, majorariisau reducerii ratelor, minimizarii costurilor de finantare saumaximizarii veniturilor. Obama a spus ca versiunea finala aproiectului de lege va oferi un rol mai important firmelor dinsectorul financiar, care vor fi "trase la raspundere" pentru ce seintampla pe piata si pentru faptele lor, insa nu va paraliza piatalibera.

"Anul trecut industria financiara a incercat in mod repetat saimpiedice aprobarea acestei reforme cu cete de lobbisti si reclamede milioane de dolari. Cand au vazut ca nu o pot elimina auincercat sa ii minimizeze importanta. Astazi, cred ca am toatemotivele sa spun ca eforturile au fost in zadar", a spus Obama."Mai avem de lucrat la acest proiect", a adaugat el. "CameraReprezentantilor si Senatul vor trebui sa gaseasca o solutie decompromis intre cele doua proiecte de lege. Nu exista nicio umbrade indoiala ca in aceasta perioada industria financiara silobbistii vor continua sa lupte."

Criticii spun ca versiunea proiectului aprobata de Senat oferamai putine portite de scapare si exceptii care sa permita firmelorde pa Wall Street sa ocoleasca noile restrictii impuse asupra celormai riscante activitati. Exista insa si sceptici, care nu suntconvinsi ca firmele de pe Wall Street vor putea fi afectate, chiarde cel mai dur proiect de lege. "Lobbistii controleazaWashingtonul, iar rezultatele acestei reforme ar putea fi modeste",a spus Jim Hardesty, presedintele Hardesty Capital Management dinBaltimore. Firmele de pe Wall Street "se pot reinventa si se se potdovedi extrem de adaptabile in multe situatii".

Puncte cheie ale legii:

  • Crearea unui Birou pentru Protectia Consumatorilor de ServiciiFinanciare in interiorul bancii centrale (Fed), insa independent deacesta. Va analiza posibilele abuzuri din partea institutiilorfinanciare.
  • Anumite acorduri cu derivative vor fi analizate de casele declearing pentru a se reduce riscul ca una dintre cele doua parti saintre in faliment si pentru a transparentiza schimburileelectronice.
  • Guvernul poate inchide o institutie financiara daca falimentuleste iminent si daca reprezinta un risc pentru sistemul financiar.Statul va prelua controlul intregii situatii.
  • Consiliul de Supraveghere a Stabilitatii Financiare, alcatuitdin organisme de reglementare si prezidat de secretarulTrezoreriei, va urmari activitatea companiilor importante si vamonitoriza pietele pentru a se evita un nou bubble.
  • Bancile care atrag depozite vor fi obligate sa renunte laproprietary trading (tranzactionare in nume propriu) si sa vandaparticipatiile din cadrul fondurilor de hedging si firmelor deprivate equity. Aceasta regula poarta numele lui Paul Volker,fostul presedinte al Fed, deoarece el a fost cel care a lansat-o.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO