Business Internaţional

Oferta OMV pentru MOL are sanse scazute de reusita, apreciaza analistii

28.09.2007, 15:05 24

Grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV este implicat intr-o confruntare dura cu concurentul MOL, pe care vrea sa il preia, pentru 20 mld. $, si ar trebui sa aiba in vedere vanzarea participatiei detinute la grupul ungar, apreciaza mai multi analisti citati de Reuters, scrie Mediafax.
OMV vrea sa dobaneasca un rol cheie in procesul de consolidare de pe pietele central-europene de energie, urmarite cu interes si de Rusia. Dezvoltarea grupului austriac este ingreunata insa de conflictul cu concurentul MOL, care s-a declasat in luna iunie, cand OMV si-a dublat participatia la compania ungara, la 18,6%.
Grupul austriac, care detine 20,2% din actiunile MOL, a anuntat, marti, ca este pregatit sa plateasca 32.000 de forinti (180 de dolari) pentru fiecare actiune a grupului ungar. Propunerea a fost respinsa de grupul ungar, care a motivat ca oferta subevalueaza afacerile MOL si nu va fi luata in considerare. OMV a incercat de mai multe ori in acest an sa preia MOL, insa firma ungara s-a opus.
Cu toate ca nu exista indoieli in legatura cu ratiunile de ordin strategic pentru realizarea fuziunii, actiunile MOL s-au mentinut mult sub pretul oferit de OMV, semnaland ca piata este de parere ca planul grupului austriac nu are sanse reale de materializare, potrivit lui Walter Harecker, manager de fonduri la Constantia Privatbank.
"Cele doua companii se potrivesc destul de bine, dar ma tem ca initiativa OMV nu va avea succes, si ramane intrebarea daca o astfel de oferta se mai justifica. Cu toate acestea, era probabil singura actiune posibila", a afirmat Harecker.
Fuziunea celor doua companii ar deschide accesul OMV la rafinarii din Slovacia, Ungaria si Croatia, precum si la o conducta de gaze de provenienta rusa.
Capacitatea cumulata de rafinare a celor doua grupuri ar depasi 860.000 de barili echivalent petrol pe zi.
Esecul ofertei pentru MOL ar marca a doua incercare nereusita a grupului austriac de a prelua o companie mare, sub conducerea directorului general Wolfgang Ruttenstorfer. Anul trecut, OMV a incercat sa cumpere cea mai mare companie austriaca de utilitati, Verbund.
OMV a anuntat, marti, ca a decis sa anunte conditiile pentru realizarea tranzactiei dupa ce campania publicitara pentru promovarea cooperararii cu MOL a demonstrat ca majoritatea investitorilor sustin fuziunea celor doua companii.
Oferta OMV este conditionata de eliminarea plafonului de 10% pentru drepturile de vot, precum si de neutralizarea participatiilor membrilor conducerii MOL sau al unor institutii de stat, care impreuna detin aproximativ 40% din capital. OMV vrea initierea negocierilor intre actionarii si conducerea MOL.
Avand insa in vedere ca mai putin de 40% dintre actiunile MOL se tranzactioneaza liber, fiind impartite intre actionari mici, presiunea unor astfel de modificari asupra managementului MOL este dificil de apreciat, apreciaza analistii.
"In cazul in care oferta OMV esueaza, dupa cum indica comentariile MOL, suntem de parere ca managementul grupului austriac ar fi tentat sa pastreze participatia de 20% si ar incerca sa impuna fuziunea, pe termen lung", a spus Michele della Vigna, analist la Goldman Sachs.
Cea mai buna solutie alternativa pentru actionarii OMV ar fi sa vanda participatia de 20% la MOL si sa suplimenteze fondurile pentru actionari, a adaugat della Vigna.
"Toate aceste miliarde ambalate in participatia MOL ar putea fi utilizate mult mai eficient", a spus Harecker.
MOL a lansat un program agresiv de rascumparare de actiuni, pentru a-si asigura o mai buna protectie fata de oferta OMV, iar guvernul ungar ar putea lua si alte masuri in acest sens. Ungaria a pregatit un proiect de lege care impiedica grupurile straine controlate partial de stat sa achizitioneze companii locale din domeniul energiei, iar autoritatile au anuntat, marti, ca nu renunta la acest plan.
Guvernul austriac detine 31,5% din actiunile OMV. Atat MOL, cat si OMV, sunt prezente pe piata carburantilor din Romania. OMV detine compania Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO