Business Internaţional

Oferta pentru Alpha Bank este de nerefuzat, spune şeful NBG

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2011, 23:47 37

Directorul executiv al National Bank of Greece (NBG), cel maimare creditor al Greciei, a declarat că oferta nesolicitată învaloare de 2,8 mld. euro pentru Alpha Bank, al treilea marecreditor al ţării, este "convingătoare" chiar şi după ce Alpha arespins-o, potrivit Bloomberg.

"Avantajele de ordin strategic şi financiar ale combinaţiei suntde netăgăduit pentru ambele bănci şi acţionarii acestora", adeclarat Apostolos Tamvakakis, CEO-ul National Bank of Greece."Suntem încrezători că piaţa va primi propunerea în mod pozitiv", aadăugat Tamvakakis.

Boardul Alpha a votat în unanimitate pe 18 februarie împotrivaofertei National Bank de aproximativ 5,50 euro sub formă deacţiuni. Oferta plasează valoarea Alpha la aproximativ jumătate dinvaloarea contabilă a acesteia, un multiplu mai scăzut decât încazul a patru oferte anterioare de achiziţii de bănci din Europa.Guvernul grec doreşte o consolidare a sectorului bancar după cecreditorii eleni au fost afectaţi dramatic de criza datoriilorsuverane şi de pierderile mari legate de credite.

Încercările anterioare de creare a unui număr mai mic de bănci,mai puternice, în Grecia au eşuat: discuţiile dintre National şiAlpha s-au încheiat fără niciun rezultat pozitiv în ianuarie 2002.Piraeus Bank, a patra mare bancă a Greciei, şi-a abandonat anultrecut oferta de achiziţionare a două bănci mai mici controlate decătre stat după ce nu a primit niciun răspuns din parteaguvernului.

Fuziunea dintre National Bank of Greece şi Alpha Bank ar avea caefect în România crearea unei bănci propulsate direct pe locul altreilea în clasamentul activelor, cu o cotă de piaţă de circa 8,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO