Business Internaţional

Oligarhii rusi isi platesc datoriile cu bani de la guvern

30.10.2008, 17:28 10

Banca pentru dezvoltare a Rusiei, aflata in proprietatea statului, a aprobat acordarea a 10 miliarde de dolari (8 miliarde de euro) pentru refinantarea oligarhilor rusi afectati de criza financiara internationala, scrie Financial Times.

Actiunea reprezinta doar prima etapa a planului de redresare financiara in valoare de 50 de miliarde de dolari (38,27 mld. euro) elaborat de guvernul de la Kremlin si ar putea face ca mediul de afaceri din Rusia sa reintre in normal.
In pachetul de masuri este inclusa si acordarea unui imprumut de 4,5 miliarde de dolari (3,44 mld. euro) grupului Rusal, detinut de miliardarul Oleg Deripaska, bani pe care compania urmeaza sa ii foloseasca pentru a-si plati datoriile catre mai multe banci occidentale, printre care se numara Royal Bank of Scotland si Merrill Lynch. Termenul-limita pana la care mogulul rus isi mai poate plati datoriile se incheie azi, potrivit unor apropiati ai lui Oleg Deripaska.
Aprobabrea imprumutului guvernamental - care urmeaza sa fie virat in urmatoarele cateva saptamani - i-ar permite companiei Rusal sa convinga mai usor bancile carora le datoreaza bani sa extinda termenul-limita de plata pana la sfarsitul lunii noiembrie. "Se pare ca totul isi va reveni la normal", sustine un oficial din partea institutiilor financiare.
Oleg Deripaska, cel mai bogat om de afaceri din Rusia, a incercat sa obtina refinantare din partea statului rus pentru imprumuturile pe care le realizase dupa ce valoarea titlurilor companiei miniere Norilsk Nickel, la care detine un pachet de actiuni de 25% si pe care il folosise pentru garantarea creditelor, a scazut brusc. Eforturile anterioare ale oligarhului rus de a obtine refinantare din partea bancilor occidentale s-au soldat cu esecuri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO