Business Internaţional

Oligarhii sunt scosi tapi ispasitori pentru criza economica din Rusia, dar sunt tinuti in brate in continuare de Kremlin

06.01.2010, 23:08 28

Coplesit de datorii, miliardarul rus Oleg Deripaska parea cu unan in urma sa aiba cele mai multe "sanse" dintre oligarhi sa cadavictima a crizei financiare, scrie cotidianul de business The WallStreet Journal. Astazi, el este pe cale de a-si pastra cea mai mareparte din imperiul aflat in expansiune gratie sustinerii venite dinpartea Kremlinului - sediul puterii politice - si ragazuriloracordate de creditorii straini.

Cu o luna in urma, Deripaska a incheiat un acord de amanare arambursarii unor credite in valoare de 7,4 mld. $ (5,3 mld. euro),iar in aceasta saptamana incepe pregatirile pentru listarea Rusal,gigantul din domeniul aluminiului care este cel mai important actival sau.

Cazul lui Deripaska evidentiaza relatia "simbiotica" dintreoligarhii rusi si un lider, Vladimir Putin, care ameninta candvasa-i desfiinteze "ca si clasa sociala". Cazul oligarhului ajuta deasemenea la clarificarea modului in care regimul lui Putin asupravietuit unei crize financiare si economice care parea la unmoment dat sa-i ameninte insasi fundatia.

In momentul declansarii crizei, elita de business a Rusiei s-atemut ca autoritatile de la Kremlin vor profita de problemeleolihargilor pentru a pune mana pe active importante. In schimb,acestea au avut pana acum grija sa protejeze intereselemiliardarilor care controleaza o mare parte din industrie.Nationalizarile au fost considerate prea riscante, iar prinmentinerea in viata a oligarhilor s-a controlat impactul politic alcrizei prin limitatea disponibilizarilor. Oligarhii, in schimb, aujucat adesea rolul de tap ispasitor.

Nu este clar care este exact relatia Deripaska-Kremlin. Ambeleparti spun ca este vorba de afaceri, insa Deripaska are multelegaturi "inalte", avand acces direct la Putin si altioficiali.

Industria aluminiului a fost una dintre cele mai profitabile inhaosul care a urmat prabusirii Uniunii Sovietice. La sfarsitulanilor '90, Deripaska controla o mare parte din aceasta, iar in2000 incepea diversificarea in industria auto, aviatica,constructii si sectorul financiar.

Imprumutandu-se de la banci straine, el a acumulat datorii deaproape 30 de miliarde de dolari, iar criza financiara a redusvaloarea activelor oferite drept garantii.

Coplesiti de datorii, oligarhii au cerut ajutorul Kremlinului,iar oficialii, temandu-se ca active strategice vor ajunge pe mainistraine, i-au sustinut. VEB, banca de stat al carei presedinte alconsiliului de administrare este Putin, a acordat Rusal un imprumutde 4,5 miliarde de dolari.

Incoltit de creditori, Deripaska nu a cedat, incercand cudisperare sa-si salveze imperiul. Guvernul a inclus mai multe dincompaniile lui Deripaska pe lista companiilor care urmau sabeneficieze de sustinere, insa Deripaska a respins ideea ca estesalvat. La sfarsitul lunii iulie, creditorii straini au acordatRusal inca patru ani pentru rambursarea creditelor, iar inoctombrie VEB a prelungit creditul de 4,5 miliarde $ pana inoctombrie 2010.

Deripaska s-a bucurat de sustinerea guvernului si in ceea cepriveste listarea Rusal, Putin aproband un plan de investire a 700de milioane de dolari in cadrul ofertei prin VEB. Dupa vanzarea a10,6% din actiunile Rusal catre sfarsitul acestei luni,participatia lui Deripaska va scadea la aproximativ 48% de la 53%,insa el va detine in continuare controlul.

Imperiul luiDeripaska

Ce mai detine

Rusal - siderurgie

EuroSibEnergo - electricitate

GAZ - auto

Aviakor - aeronave

Continental Management - gestiune forestiera

Glavmosstroi, Transstroi - contructii

Basel Cement - ciment

Ingosstrah - asigurari

Ce a pierdut

Magna - componente auto (participatie de 20%)

Strabag - constructii (participatie de 25%)

Hochtief - constructii (participatie de 10%)

LDV - camioane

Bank Soyuz - banci

KAP - fabrica de aluminiu din Muntenegru

Russneft - petrol

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO