Business Internaţional

Olimpiada de la Beijing, o afacere cu doua taisuri pentru companiile din China

06.08.2008, 20:17 28

De multa vreme Jocurile Olimpice sunt privite ca o sabie cu doua taisuri, unul aducand beneficii economiei si ajutand la cresterea economica, in timp ce altul "distruge" economia tarii respective, scrie revista Times.
In contextul unei crize economice internationale si al cresterii preturilor la cote record, economia Chinei, care a crescut in mod constant in ultimii doi ani, nu pare sa fie afectata in sens negativ, cel putin in prima jumatate a acestui an. Cu toate acestea, ritmul de crestere de 10,4% din ultimele luni nu poate sa fie urmat decat de o perioada prospera in cursul acestui an.
Expertii internationali sunt convinsi ca Olimpiada de anul acesta va avea efecte pozitive asupra cresterii economice a Chinei si dovezile in acest sens nu intarzie sa apara. Conform declaratiilor lui Lin Xianpeng, directorul departamentului de cercetare in economie si industrie din cadrul Institutului de Cultura si Educatie Fizica din Beijing, Olimpiada de la Beijing va aduce beneficii de aproximativ 600 de miliarde de yuani (56,3 mld. euro). Suma estimata este cu 250 mld. yuani (23,4 mld. euro) mai mare decat cele 347 mld. yuani (32,6 mld. euro) investite direct si indirect prin intermediul economiei Olimpiadei.
Asadar, este de asteptat ca profiturile de pe urma JO sa depaseasca estimarile economistilor. In plus, Olimpiada va ajuta numai economia Chinei si prin crearea de locuri de munca noi pentru populatia tarii. In acelasi timp, infrastructura unor orase legate intr-un fel sau altul de Olimpiada va fi imbunatatita sau modificata in avantajul locuitorilor. De asemenea, pretul activelor, actiunilor si contractelor futures vor fi influentate in mod pozitiv de eveniment.
Numai in cazul Bejingului de exemplu, in perioada 2005-2008, rata de crestere a PIB-ului municipal a fost in medie de 11,8%, in crestere cu 0,8% fata de planul cincinal anterior. In perioada 2004 - 2008, PIB-ul Beijingului generat de apropierea Jocurilor Olimpice a insumat 105,5 mld. yuani (9,9 mld. euro).
Asociatia Companiilor de Investitii (AIC) a realizat un studiu despre felul in care sunt percepute efectele Olimpiadei de la Beijing de catre managerii companiilor care detin active in China.
Majoritatea managerilor chestionati au aratat un sentiment pozitiv in privinta viitorului Chinei, multi dintre acestia considerand ca Jocurile Olimpice vor ajuta la promovarea tarii si vor pune economia chineza intr-o lumina favorabila.
De asemenea, raportul AIC a aratat ca Olimpiada a influentat deja economia Chinei, in special in ceea ce priveste infrastructura, transportul si turismul, toate aceste domenii atragand investitii noi in ultima perioada.
"Jocurile Olimpice reprezinta un motor de dezvoltare economica pentru zona Beijingului", a declarat John Millar, manager la Martin Currie Pacific. "Olimpiada din 2008 reprezinta proiectul de lucrari publice numarul doi ca amploare din toata istoria Chinei", a adaugat el.
Yuanul, moneda nationala a Chinei, a fost de asemenea influentata pozitiv de apropierea Olimpiadei de Vara deoarece foarte multi britanici intentioneaza sa viziteze China in aceasta perioada. In plus, un mare val de turisti va lua cu asalt China la inceputul lunii septembrie, cand au loc Jocurile Paraolimpice. Impreuna, cele doua evenimente vor duce la o crestere de peste 25% a vanzarii monedei nationale, yuanul.
"China a fost si in 2007 o destinatie de mare notorietate, mai ales in urma lansarii pachetelor de vacanta pentru statiunile de pe coasta chineza. In plus, am avut parte de o crestere de 10% in cazul vanzarii mondei nationale", a declarat Fraser Millar, directorul Serviciilor de Turism din cadrul furnizorilor valutari M&S Money.
Raportul a mai dezvaluit faptul ca Olimpiada de Vara constituie pentru autoritatile chineze un motiv de mandrie. Pana acum, primaria Beijingului a investit 34 mld. $ (21,8 mld. euro) in construirea satului olimpic, imbunatatirea infrastructurii si a telecomunicatiilor. De asemenea, banii au fost folositi la restaurarea siturilor istorice si la imbunatatirea conditiilor de mediu prin reducerea poluarii. Toate aceste modificari si imbunatatiri vor atrage astfel mai multi turisti, care vor ajuta la cresterea economica a tarii.
In timp ce Jocurile Olimpice de la Beijing sunt pentru marea majoritate a oamenilor un eveniment sportiv, multi nu sunt constienti de incercarile si greutatile la care sunt expuse companiile din China. Printre acestea se numara restrictiile de acordare a vizelor pentru oamenii de afaceri care vor sa calatoreasca in orasele din apropierea capitalei si inchiderea a sute de fabrici din apropierea satului olimpic cu scopul de a reduce smogul si poluarea.
Aceasta ultima masura luata de autoritatile de la Beijing a dus la un val de proteste din partea companiilor cu capital strain din regiune, care sufera pierderi masive in urma inchiderii unor fabrici si divizii considerate poluante. Cu toate acestea, nici managerii chinezi nu sunt mai bucurosi de inchiderea fabricilor pentru un aer mai curat in Beijingul olimpic.
"Vom pierde circa 1,2 milioane de yuani (112.600 euro)", a declarat Xiang Wancheng, sales manager la Rise Sun Concrete, o fabrica de ciment si beton din afara capitalei. Wancheng nu este singurul nemultumit. Alte 150 de fabrici producatoare de beton, otel, produse chimice si alte ramuri ale industriilor grele din Beijing plus alte cateva sute de fabrici din nordul tarii au fost inchise de autoritati din acelasi motiv. Daca santierele de constructii au fost inchise, alte companii a trebuit sa opreasca productia fara anunturi din partea autoritatilor, deoarece camioanele de marfa care le aprovizionau nu mai au acces pe soselele din Beijing.
Nici oamenii de afaceri din vest nu au scapat de restrictiile autoritatilor chineze. Bancherii care veneau in vizita la Shanghai sau reprezentantii companiilor multinationale veniti sa cumpere produse din China au descoperit ca nu mai primesc vizele de acces.
"Targurile comerciale sunt goale. La Yiwu, cea mai mare piata de desfacere pentru produse en-gros din lume vanzarile au scazut cu 70% - 80%", a declarat Richard Turner, vicepresedinte la Sino Mark, o companie de consultanta pentru cumparatorii din Vest. Turner a adaugat ca nu numai europenii sau americanii au accesul limitat in China, ci si rusii, arabii sau africanii care vor sa faca afaceri pe teritoriu chinez se confrunta cu aceeasi problema.
Relatiile dintre companii sunt afectate de faptul ca inspectorii de calitate, foarte importanti pentru brandurile de renume, nu mai pot patrunde in China la liniile de productie si nu mai pot astfel controla furnizorii.
De asemenea, marfurile de import sunt blocate la vama in timp ce exportatorii se confrunta cu controale extrem de riguroase.
In ciuda problemelor, majoritatea companiilor sunt in general optimiste, mai ales in ceea ce priveste efectele pe termen lung ale Olimpiadei asupra mediului de afaceri din China. "Am crescut productia cu 30% in iunie si iulie si vom face la fel in octombrie. Poate ca vom depasi cu 40% - 50% productia de anul trecut din octombrie. Cererea este mare, iar santierele pe care le aprovizionam noi isi vor relua activitatea dupa incheierea JO", a declarat Xiang.
Investitiile din China au atins anul trecut 1.600 mld. $ (1.028 mld. euro). Fata de acestea, cele 43 mld. $ (27,6 mld. euro) investite in pregatirea Jocurilor Olimpice de la Beijing pe parcursul a trei ani reprezinta in jur de 1% din investitiile anului trecut. "Este doar o picatura de apa intr-un ocean", a declarat Stephen Green, seful departamentului de cercetare de la Standard Chartered din Shanghai. "Oamenii se asteptatu la inchiderea fabricilor. Efectul Olimpiadei asupra economiei din China este zero", a adaugat Green.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO