Business Internaţional

Omul care alege cei mai buni barmani din lume

Omul care alege cei mai buni barmani din lume

Autor: Mădălina Dediu Panaete

01.01.2015, 09:12 785

Discernment Blue, un cocktail pe bază de whisky Johnnie Walker Blue Label, suc proaspăt de ananas şi lime, mentă, şofran şi sirop de agave, este băutura care îl defineşte pe Aristotelis Papadopoulos, un guru al bartendingului mondial şi membru al juriului competiţiei pentru barmani Diageo Reserve World Class. El are o experienţă de circa 28 de ani în bartending.

„Eu am devenit barman întâmplător. Un prieten de-al meu a venit la mine şi m-a întrebat dacă vreau să lucrez ca barman şi am acceptat. Am început să lucrez şi încet încet mi-am dat seama ca asta voi face toată viaţa”, spune Aristotelis Papadopoulos, 46 de ani, venit în România cu ocazia a celei de-a doua ediţii a competiţiei Diageo Reserve World Class România. Premiul din acest an a fost câştigat de Aida Ashor, 26 de ani.  Aristotelis Papadopoulo  a venit să găsească un barman care să reprezinte România la competiţia internaţională Diageo Reserve World Class 2015, organizată în Cape Town ( Africa de Sud),  unde se vor „lupta” cu tării şi arome barmani din câteva zeci de ţări din întreaga lume.

„În cadrul Diageo World Class juriul examinează toate calităţile pe care barmanii le au. Cel mai mult la un bun barman contează personalitatea lui, cum lucrează cu ingredientele, dacă este prietenos cu oamenii pentru că un client asta aşteaptă: ca barmanul să fie prietenos, să aibă o postură bună şi să facă băuturi bune”, spune el. Aristotelis Papadopoulos consideră că în România industria de bartending este în continuă creştere şi că barmanii dau dovadă de tot mai mult profesionalism şi devin din ce în ce mai buni. El crede că un român ar putea câştiga finala Diageo Reserve World Class. „Dacă iubeşti ceea ce faci, dacă vrei foarte mult asta şi îţi propui, atunci poţi câştiga o asemenea competiţie”, este sfatul lui pentru barmanii români.

Cât despre perioada sărbătorilor de iarnă, Aristotelis Papadopoulos crede că un cocktail potrivit ar fi unul cu vodcă şi condimente care să te trimită cu gândul la Crăciun.

„Eu aş prepara de Crăciun un cocktail pe bază de vodcă, iar pe marginea paharului aş presăra un amestec de merişoare, cuişoare, scorţişoară şi zahăr. Condimentele şi vodca miros a Crăciun”, crede Papadopoulos, care a lucrat  ca barman în baruri, restaurante, cluburi şi hoteluri din Thessaloniki, oraşul natal şi Halkidiki (Grecia). El a studiat la  WSET (Wine & Spirits Education Trust) în Londra şi a participat la mai multe traininguri, seminarii şi cursuri legate de bartending şi industria băuturilor. El este co-proprietarul unei companii specializate în trainingul barmanilor şi consultanţă.

Diageo Reserve  este divizia de lux  a Diageo, producător de bauturi spirtoase, care are în portofoliu branduri precum Johnnie Walker Blue Label, Johnnie Walker Platinum Label şi Johnnie Walker Gold Label, Cîroc Vodka, Ketel One Vodka, Zacapa Rum, Don Julio Tequila şi Tanqueray No. TEN Gin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO