Business Internaţional

OMV isi extinde reteaua prin cumpararea a 141 de benzinarii Avanti

17.03.2003, 00:00 427

Grupul austriac OMV a anuntat ca a cumparat o retea de 141 de benzinarii de la compania Avanti pentru a-si consolida pozitia in sectorul petrolului si gazelor din Europa Centrala si de Est.
Cea de-a treia achizitie realizata in ultimele luni de cel mai mare grup industrial austriac ii va extinde acestuia prezenta pe piata de origine, in Republica Ceha, Slovacia si Bulgaria, marindu-i reteaua de distributie la 1.756 de benzinarii. Pretul tranzactiei nu a fost comunicat.
"Aceasta operatiune reprezinta un alt pas in strategia noastra de dezvoltare a activitatilor de retail. Marca Avanti este bine pozitionata in regiunea vizata de OMV si dorim sa-i amelioram reputatia in zona", a declarat Gerhard Roiss, directorul activitatilor de rafinare si marketing.
Piata bursiera a salutat achizitia, pretul actiunilor OMV urcand cu 2,6%, la 101,15 euro, pana la ora 09.30 GMT, in timp ce indicele bursei din Viena era in crestere cu 0,5%.
De la inceputul anului, actiunile OMV au castigat peste opt procente, comparativ cu declinul de un procent al indicelui ATX.
"Contractul este pozitiv, dar trebuie mentionat ca benzinariile Avanti nu sunt in cea mai buna stare si nu sunt chiar moderne", a subliniat Klara Szekffy, analist la Raiffeisen Centrobank.
Ea a adaugat ca OMV va finanta, probabil, achizitia prin resurse proprii, dar a apreciat ca raportul dintre fondurile pe termen lung cu dobanzi fixe si capitalul total va creste la circa 55% in 2003, de la 20% in anul trecut, avand in vedere cele trei achizitii realizate de la inceputul anului.
Cumpararea a 109 de benzinarii Avanti in Austria mareste cota de piata a OMV de la 21% la 24%, situand grupul cu numai un punct procentual in urma liderului de piata BP.
In Republica Ceha, OMV detine in prezent o cota de piata de circa 11%, cu 138 de benzinarii, in Slovacia 18% cu 101 statii de distributie, iar in Bulgaria controleaza zece procente din piata, avand 65 de benzinarii.
OMV a lansat o campanie agresiva de achizitii pentru a-si consolida prezenta pe principalele sale piete, realizand cele mai mari doua tranzactii din istoria sa la inceputul acestui an. In ianuarie, grupul a cumparat activitatile de explorare si productie ale Preussag Energie la pretul de 300 milioane de euro, iar in februarie a decis sa preia 313 benzinarii Aral si BP din centrul si estul Europei, precum si actiuni la trei rafinarii petroliere ale British Petroleum, in schimbul sumei de 377 milioane de euro.
Anul trecut, OMV si-a extins reteaua de distributie cu 72 de statii, la un total de 1.232 de benzinarii. In cadrul strategiei de extindere, grupul a preluat un pachet de 25,1% din capitalul grupului Rompetrol, cea mai mare companie petroliera privata din Romania, precum si benzinarii din Germania si Republica Ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO