Business Internaţional

OMV nu vede cu ochi buni pactul MOL - CEZ

03.09.2007, 17:56 15

Parteneriatul dintre principalii producatori de energie din Europa Centrala, CEZ si MOL, cu implicatii importante la nivel regional, starneste dezacordul austriecilor de la OMV, care spera in continuare la o posibila fuziune cu MOL.
Companiile MOL din Ungaria si CEZ din Cehia au stabilit bazele unei aliante strategice pe piata mondiala a energiei prin semnarea unui parteneriat. In viitorul apropiat, CEZ va achizitiona pana la 10% din actiunile grupului maghiar MOL, existand in continuare posibilitatea unor tranzactii financiare in paralel, scrie Budapest Business Journal.
In cadrul aliantei nou-semnate, cele doua companii vor construi si opera impreuna centrale electrice, ce vor aduce beneficii ambelor corporatii. CEZ are mai multe alternative prin care poate achizitiona pachetul de 10% din MOL, printre acestea fiind inlocuirea unui actionar deja existent. In plus, MOL ar putea forta semnarea unui schimb de actiuni cu guvernul ceh, care detine in prezent 67% din CEZ.
Cel mai mare actionar al MOL, compania OMV (18,9%), care a inaintat o propunere de fuziune companiei MOL, a anuntat ca parteneriatul dintre MOL si CEZ nu va aduce beneficii celor doi producatori de energie in contextul consolidarii industriei energetice din Europa Centrala.
"Pasul facut de cele doua companii nu este cel ideal, avand in vedere consolidarea industriei energetice care urmeaza sa aiba loc. Credem in continuare ca o fuziune intre OMV si MOL este un pas mai bun", a spus Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO