Business Internaţional

OMV rateaza afacerea Verbund

25.05.2006, 00:00 17

Planul Grupului OMV de a fuziona cu Verbund, cea mai mare companie de electricitate detinuta in majoritate de statul austriac, a esuat dupa ce membrii parlamentului au respins proiectul, potrivit BBC News.

Afacerea ar fi dus la crearea unei companii cu o capitalizare de piata de aproximativ 29 mld. euro (37 mld. dolari) si ar fi oferit OMV posibilitatea de a-si extinde activitatea in sectorul energetic si de a-si accelera expansiunea pe pietele emergente. Analistii au criticat acordul spunand ca fuziunea are perspective de dezvoltare limitate, iar OMV ar trebui sa se concentreze pe afacerile cu petrol si gaze naturale.

Acordul face parte din strategia guvernelor europene de a dezvolta companii energetice capabile sa faca fata concurentei de pe piata. OMV a semnat recent o intelegere pentru achizitia pachetului de 51% din actiunile Verbund detinute de statul austriac, evaluat la 13,4 mld. dolari (10,4 mld. euro). Desi a sustinut initial proiectul, Partidul Social Democrat s-a opus fuziunii, argumentand ca privatizarea Verbund ar pune in pericol resursele hidroenergetice ale Austriei, o adevarata sursa de mandrie nationala. Varianta propusa de social democrati a fost ca statul sa detina majoritatea in compania nou formata. Ministrul economiei, Martin Bartenstein, a declarat ca "din punct de vedere politic, conditiile pentru incheierea unui acord intre cele doua companii nu exista, si, drept urmare, proiectul nu va continua sub aceasta guvernare".

Cotatia actiunilor OMV a scazut cu 24%, dupa ce cele doua parti au facut publice negocierile. La inceputul sedintei de tranzactionare de miercuri, actiunile OMV s-au plasat la 46,3 euro, in crestere cu 7,7%, iar titlurile Verbund au fost cotate la 36,1 euro, in scadere cu 8,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO