Business Internaţional

ONU: Dolarul ar trebui înlocuit cu un alt standard internaţional

01.07.2010, 11:23 22

Moneda americană, dolarul, este o moneda internaţională nesigurăşi ar trebui înlocuită cu un sistem mai stabil, se arată într-unraport publicat marţi de Departamentul Economic din cadrulOrganizaţiei Naţiunilor Unite, informează CNN.

Conform organizaţiei, folosirea dolarului pentru comerţulinternaţional a fost pusă sub semnul întrebării după intrareaeconomiei americane în recesiune. "Dolarul s-a dovedit incapabil dea reprezenta o valoare stabilă de păstrare, condiţie necesarăpentru o monedă de schimb stabilă", se arată în raport.

Multe ţări, din Asia în particular, au făcut rezerve masive dedolari. Drept rezultat, monedele naţionale ale acelor ţări audevenit subevaluate, prin descreşterea capacităţii de import abunurilor din alte ţări.

Departamentul ONU îşi exprimă astfel susţinerea pentruîncercarea FMI de a crea un sistem internaţional standardizatpentru transferul de lichidităţi. Conform acestui sistem, ţările nuvor mai fi obligate să cumpere monedă străină, ci vor trebui săacumuleze dreptul de a cere monedă străină, sau, drepturi specialede tragere (DST).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO