Business Internaţional

ONU: Nicio şansă ca piaţa muncii să revină la nivelurile anterioare crizei până în 2016

ONU: Nicio şansă ca piaţa muncii să revină la nivelurile anterioare crizei până în 2016

Autor: Ioana Nita

01.05.2012, 00:03 177

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că în ţările dezvoltate, în special în cele din Europa, rata de ocupare a forţei de muncă va reveni, probabil, la nivelurile anterioare crizei abia la sfârşitul anului 2016 din cauza încetinirii economiilor, cu doi ani mai târziu decât a estimat anterior.

La sfârşitul anului trecut, aproximativ 196 milioane persoane erau şomere la nivel mondial, iar ONU anticipează în "Raportul Lumii Muncii pentru 2012" că numărul şomerilor va creşte la 202 milioane anul acesta, scrie CNBC.

Austeritatea fiscală şi reformele din domeniul muncii nu au reuşit să creeze noi locuri de muncă, ci au creat o situaţie alarmantă pe piaţa globală a forţei de muncă, acesta fiind un semnal că economia nu îşi revine, se arată în raport.

"Austeritatea nu a stimulat creşterea economică. Şi nici reformele prost concepute din domeniul muncii nu dau rezultate pe termen scurt. În situaţii de criză, aceste reforme au tendinţa de a distruge locurile de muncă şi de a crea foarte puţine posturi noi", a spus Raymond Torres, director la Institutul Internaţional de Studii în domeniul Muncii.

În medie, 40% dintre şomerii cu vârste cuprinse între 25 şi 49 ani din ţările dezvoltate nu au loc de muncă de mai mult de un an, iar rata şomajului din rândul tinerilor este la cote maxime, ceea ce creşte riscul turbulenţelor sociale în special în Africa sau în Orientul Mijlociu, menţionează sursa citată.

La nivel global, piaţa muncii s-a deteriorat în ultimele şase luni, iar scăderi semnificative sunt înregistrate în statele europene. Şomajul s-a acutizat în multe ţări pe parcursul ultimului an, inclusiv în mai mult de două treimi dintre ţările din Europa din cauza austerităţii.

În Spania, rata şomajului a urcat la 24% în primul trimestru, maximul ultimelor două decenii şi unul dintre cele mai ridicate niveluri din statele dezvoltate. În Franţa, numărul şomerilor a crescut timp de 11 luni consecutiv, atingând în martie cel mai ridicat nivel de după septembrie 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO