Business Internaţional

OPEC a decis sa mentina cotele actuale ale productiei petroliere

12.06.2003, 00:00 14



Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, ieri, sa mentina cotele actuale de productie la nivelul de 25,4 milioane de barili pe zi, urmarind, pe de alta parte, sa determine statele membre sa respecte cit mai fidel limitele stabilite in mod oficial, informeaza Reuters.



"Vom mentine plafonul actual, o eventuala reducere fiind anticipata pentru luna septembrie", a declarat seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, ministrul kuweitian al Petrolului, la scurt timp de la inceputul reuniunii de la Doha (Qatar).



In prezent, pretul petrolului se apropie de valoarea superioara a limitelor preferate de OPEC, de 22-28 dolari pe baril, ceea ce a determinat organizatia sa amine reducerea cotelor de productie. O astfel de masura ar fi prima de acest gen, de la sfirsitul lui 2001.



"Elementul cheie este pretul, iar pretul actual ne convine", a aratat ministrul indonezian al Petrolului, Purnomo Yusgiantoro.



Pe pietele americane, barilul de titei s-a ieftinit cu 10 de centi, miercuri, la 31,63 dolari pe baril.



Perspectiva reluarii exproturilor irakiene de petrol, pentru prima data dupa incheierea razboiului, reprezinta un factor de tensiune pe pietele internationale.



Autoritatile de la Bagdad au anuntat ca vor incepe de saptamina viitoare sa vinda petrolul stocat in depozite. Ele au adaugat ca Irakul nu va reveni la productia zilnica de 2,7 milioane de barili, consemnata inainte de razboi, decit peste circa un an.



Cu toate acestea, posibilitatea ca exporturile din statul arab sa revina treptat la cantitatea normala nelinisteste o parte din tarile OPEC, care se tem de o ieftinire rapida a petrolului.



Din acest motiv, organizatia a programat o noua reuniune extraordinara, pe data de 31 iulie, inainte de conferinta de la 24 septembrie.



"In cele din urma, OPEC va fi nevoita sa ia masuri, dar momentul interventiei sale depinde de ritmul de redresare a industriei irakiene de profil. Cind va sosi momentul, OPEC va reduce cotele de productie si va incerca sa convinga statele exportatoare din afara organizatiei sa faca la fel", a aratat Gary Ross, director executiv al firmei de cercetare PIRA Energy.



Surse din cadrul OPEC au aratat ca organizatia incearca sa determine producatorii independenti, in special Rusia, Norvegia si Mexic, sa adopte o strategie care sa previna reducerea cotei de piata a OPEC. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO