Business Internaţional

Operatorul aeroporturilor din Paris cumpără 38% din aeroportul din Istanbul

 Operatorul aeroporturilor din Paris cumpără 38% din aeroportul din Istanbul

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2012, 12:30 228

Operatorul aeroporturilor din Paris, Aeroports de Paris (ADP), a acceptat să cumpere cu 874 milioane de dolari (666 milioane euro) o participaţie de 38% din operatorul aeroportuar turc TAV Havalimanlari Holding, tranzacţia reprezentând cea mai mare achiziţie străină a companiei franceze, potrivit Bloomberg.

Acordul, încheiat între Aeroports de Paris şi cei mai mari trei acţionari ai operatorului turc, include cumprarea unei participaţii de 49% din divizia de construcţii a TAV, TAV Yatirim Holding.

TAV gestionează aeroportul Ataturk din Istanbul şi terminale din Letonia, Mecadonia şi Arabia Saudită. Compania franceză a concurat pentru achiziţii cu Vinci, cea mai mare companie de construcţii din Europa. Cei trei acţionari de la care s-a facut achiziţia sunt Akfen Holding, Tepe Holding şi Sera Yapi Endustrisi & Ticaret.

Achiziţiile vor impulsiona veniturile ADP începând cu 2013, se arată într-un comunicat al companiei franceze.

"Aveau deja câteva contracte de management pentru alte aeroporturi din străinătate, dar aceasta este prima dacă când achiziţionează o participaţie atât de mare într-un aeroport foarte important. Preţul nu este foarte mare, astfel că au făcut o afacere bună", a afirmat Laure Desbrosses, analist la Oddo & Cie.

Ataturk ocupă locul opt în clasamentul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO