Business Internaţional

Optimismul si perseverenta, principalele forte ce determina succesul in afaceri

03.06.2005, 14:08 275

Carleton S. Fiorina, fostul director general al companiei Hewlett-Packard, nevoita sa demisioneze in februarie in urma uneia dintre cele mai mediatizate concedieri din istoria corporatiilor mondiale, este nerabdatoare sa isi gaseasca un nou loc de munca, relateaza The New York Times.

In timpul unui discurs sustinut de Fiorina la Universitatea Agricola si Tehnica din Carolina de Nord, ea a inceput sa glumeasca cu studentii care incepeau sa-si caute un loc de munca.

"Mi-am refacut CV-ul, mi-am actualizat referintele. Mi-am cumparat un nou costum pentru interviuri", a spus Fiorina. Dar care sunt sansele reale ca ea sa conduca o alta companie din topul Fortune 500?

In mod sigur, curajul si increderea fostului director general pot spori semnificativ daca studiaza exemplele predecesorilor ei. America, in fond, este tara renasterilor. GÃ¥nditi-va, de exemplu, la Donald Trump, care a infruntat datorii zdrobitoare dar a devenit, probabil, cel mai cunoscut om de afaceri din Statele Unite. Sau Steven Jobs, care, dupa ce a fost gonit de la Apple Computers, a fondat profitabilul studiou de animatii Pixar, fiind apoi reinstalat la conducerea companiei Apple. Nici macar acuzatiile si condamnarile pentru crima nu trebuie sa te opreasca din drumul spre o cariera reusita. Martha Stewart se pare ca a supravietuit timpului petrecut in inchisoare din cauza ca a mintit in timpul unor cercetari guvernamentale in legatura cu sedintele de tranzactionare de la bursa. S-a intors la companie in aplauzele actionarilor.

Dar in toate povestile de succes, revenirea la vechea companie nu este niciodata usoara. Un studiu realizat in 1999 cu privire la reintoarcerea directorilor executivi in cadrul primelor 1.000 de companii din clasamentul capitalizarilor bursiere arata ca mai putin de jumatate dintre directorii demisi pe baza unor motive negative s-au intors intr-un post de conducere. Studiul a inclus si directorii demisi in urma unor fuziuni sau din alte cauze.

"Exista un nor care pluteste deasupra ta. Oamenii se tem ca vor fi asociati cu esecul. Trebuie sa depasesti aceasta teama, si nu este deloc usor", a spus Jeffrey A. Sonnenfeld, decan asociat la Scoala de Management Yale, care a editat studiul impreuna cu Andrew Ward, un profesor de management de la Universitatea din Georgia.

In ultimul timp insa, unele lucruri s-au schimbat. Scandalurile corporative din ultimii ani si legile promulgate au ingreunat situatia celor care vor sa se intoarca de unde au plecat. "Consiliile administrative sunt mult mai constiente de responsabilitatile care le revin si sunt mult mai preocupate de actionari. Ca urmare, directorul general are o serie de responsabilitati suplimentare", a spus profesorul Ward.

Consiliile de administratie nu mai sunt nici atåt de nerabdatoare in a-si asuma riscuri sau in a acorda prezumtia de nevinovatie unui fost director general care in prezent nu are un loc de munca. "In trecut, consiliile se gåndeau la companie ca la o echipa sportiva care a traversat o perioada mai dificila. Directorul executiv era privit ca un antrenor care, pe termen lung, a avut o prestatie buna, asa ca erau dispusi sa ii acorde o a doua sansa. Acum consiliul este mult mai atent la evenimentele cazului particular care au dus la concediere", a precizat Andrew Ward.

Totusi, fostii executivi pot, si unii chiar isi inving soarta. Expertii sunt de parere ca unii reusesc gratie optimismului debordant iar altii datorita calitatilor si aptitudinilor care i-au condus spre vårful piramidei si prima data. Putini dintre ei isi folosesc relatiile dezvoltate de-a lungul timpului. In general, fostii executivi isi realizeaza obiectivele pentru ca nu renunta niciodata.

Cånd Millard Drexler a fost concediat de consiliul de administratie al companiei Gap la 58 de ani, ar fi putut sa se retraga ca un om bogat si de succes. Insa el a refuzat pachetul oferit deoarece acesta continea si o clauza care ii interzicea sa se angajeze la alta companie din domeniul retailului. "Vroiam sa intru cåt mai repede inapoi in joc", a declarat Drexler intr-un interviu. La mai putin de un an dupa ce acesta a parasit Gap, firma de investitii Texas Pacific l-a angajat pentru a revitaliza comerciantul de articole de imbracaminte J. Crew. Pentru Drexler, aceasta a reprezentat o provocare careia nu-i putea rezista. In cei 20 de ani petrecuti la Gap, el a transformat compania in una dintre cele mai cunoscute branduri din istoria retailului. Totusi, in 2002 raportase 29 de luni consecutive de scadere a vånzarilor unor magazine.

Instalarea la conducerea falimentarului lant de magazine J. Crew a reprezentat o oportunitate pentru Drexler de a reveni in forta fara a fi nevoit sa construiasca din temelii o noua companie. James G. Coulter, partener fondator al companiei Texas Pacific, spune ca nu a avut nici o retinere cu privire la angajarea lui Drexler, pe care l-a descris ca un "vånzator legendar", care ar putea sa "intre intr-o camera si sa sorteze obiectele care se vor vinde". Primele semne sugereaza ca Drexler nu si-a pierdut indemånarea. Magazinele J. Crew si-au majorat vånzarile cu 16% anul trecut.

"Fostii executivi care se reintorc in pozitii importante de conducere sunt, in general, foarte pragmatici. Cine isi gaseste cel mai repede un loc de munca? Oamenii care sunt realisti si a caror måndrie nu este exagerata", a spus Gerald Roche, presedintele firmei de cercetari Heidrick & Struggles.

"Cine se chinuie sa revina? Oamenii care privesc lucrurile intr-un mod personal cånd sunt concediati. Acestora le este teama ca vor fi priviti ca niste bunuri expirate. Prin urmare, incearca sa obtina facilitati cåt mai mari incluse in pachetele de despartire, presupunånd ca s-a terminat cariera lor. In general accepta intre 24 si 32 de milioane de euro dupa care sunt prezenti mereu pe terenul de golf", a spus Graef Crystal, consultant in compensatii.

Intr-adevar, multi oameni, dupa ce sunt concediati, au tendinta de a se ascunde. Stau departe de presa si de prieteni. Cei mai puternici insa sunt perseverenti in a-si utiliza relatiile si a se asigura ca parerea lor este auzita. Putini insa au reusit acest lucru atåt de bine ca Martha Stewart. Cånd a fost acuzata de obstructionarea justitiei, in iunie 2004, si-a folosit pagina personala de internet pentru a-si face cunoscut punctul ei de vedere asupra celor intåmplate si pentru a cauta sustinere. In perioada care a precedat cele cinci luni petrecute in spatele gratiilor, Martha Stewart s-a intålnit cu Mark Burnett, producatorul show-ului "The Apprentice", cu care s-a inteles in vederea lansarii unei serii similare a carei eroina va fi chiar Martha. Spectacolul de televiziune va debuta in aceasta toamna.

Liderii din domeniul afacerilor care si-au format deja o avere considerabila pot renunta foarte usor la vechiul loc de munca. Provocarea este mai mare daca nu ai reusit sa te imbogatesti, cu toate ca unii reusesc sa revina in pozitii importante. In 1986, Ilan Reich, atunci in vårsta de 32 de ani, partener al firmei de avocatura Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, a fost acuzat de furnizarea unor informatii confidentiale bancherului Dennis Levine. Reich a fost exclus din barou si condamnat la un an si o zi de inchisoare plus cinci ani eliberare conditionata.

Conform propriilor declaratii, condamnarea i-a distrus tot ce realizase in trecut. Nu si-a pierdut doar slujba, ci si multi din vechii prieteni. "Foarte multe relatii se bazeaza pe profesie", a spus Reich. A avut insa foarte putin timp pentru a-si plånge de mila dupa eliberare. "Aveam o nevasta si trei copii. Nu vroiam ca acestia sa sufere din cauza greselilor mele. Si sunt un om optimist. Altfel, probabil acum nu as mai trai", a adaugat Reich. Cånd a iesit din inchisoare a fost angajat pe un post de vicepresedinte de Richard Bernstein, un investitor privat care detinea grupul editorial Western Publishing.

Dar Reich isi dorea sa se reintoarca in barou, o misiune pe care el insusi a numit-o "urmarirea maniaca a imposibilului". El a reusit, beneficiind de sustinerea lui Robert Sweet, judecatorul districtual care a prezidat in procesul initial de acuzare. S-a alaturat firmei de avocatura Olshan Grundman Frome Rosenzweig & Wolosky, care reprezenta corporatia Inamed, tinta a multor procese cu privire la implanturile de silicon. In 1998 Inamed i-a oferit lui Reich un post de vicepresedinte. In 2000 a fost promovat pe pozitia de co-director general, dar a parasit compania un an mai tårziu din cauza unor dispute cu consiliul de administratie.

In 2002, o curte din Delaware a blocat eforturile lui Reich si a altor investitori de a-l concedia pe fondatorul si directorul executiv al companiei SpectruMedix, un producator de instrumente medicale utilizate in domeniul genetic. Dupa ce partile au ajuns la un acord, Reich s-a alaturat companiei iar in prezent este presedintele acesteia.

Unii oameni de afaceri nu doar ca se intorc pe pozitii de conducere dupa ce au fost concediati, dar utilizeaza ocazia pentru a invata din esec. Unul dintre acestia este Isaac Mizrahi, creator de moda. Dupa ce a fost in centrul atentiei intr-un documentar din 1995, el si-a construit o afacere in domeniul vånzarilor laudata de critici si finantata de Chanel. Vånzarile insa nu au fost pe masura asteptarilor si, in 1998, Chanel si-a retras sprijinul financiar iar afacerea a fost inchisa. Mizrahi nu a stat mult pe gånduri si s-a indreptat spre alte lucruri, inclusiv a fost gazda unui show de televiziune. "Antreprenoriatul nu este punctul meu forte. Eu ma pricep la arta", a precizat Mizrahi. In domeniul modei, el a continuat sa creeze articole de imbracaminte pentru prieteni si celebritati. In 2000 a devenit vedeta producånd spectacolul "Les Mizrahi". In acelasi an, Target l-a contractat pentru a produce o linie de articole ieftine de imbracaminte.

"Experienta lui Mizrahi confirma una din teoriile revenirilor in afaceri. Prima incercare poate sa fie bazata pe noroc, dar a doua trebuie sa fie construita in jurul talentelor personale si a aptitudinilor care te diferentiaza de ceilalti", a spus profesorul Greenwald de la Universitatea Columbia. In concluzie, pe masura ce Carly Fiorina isi aduna referintele, ar trebui sa puna accent pe determinare, perseverenta si pe calitatile ei deosebite de relatii cu publicul. Nici putin noroc nu i-ar strica in procesul de revenire. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO