Business Internaţional

Oracoul din Omaha are profit record de 1,7 mld. dolari pe primul trimestru

05.05.2003, 00:00 22

Warren Buffett, al doilea bogatas al planetei, supranumit "Oracolul din Omaha" pentru clarviziunea recomandarilor sale de investitii, a raportat un profit record de 1,7 mld.$ pentru operatiunile primului trimestru ale conglomeratului sau de investitii si asigurari, Berkshire Hathaway.
"Afacerile din sectorul de asigurari ne merg foarte bine", a spus Buffett la intalnirea anuala a actionarilor, subliniind intoarcerea pe profit a companiei sale de asigurari General Reinsurance, dupa patru ani de pierderi. "A fost o redresare in forta".
Castigurile din companiile de asigurari detinute de Buffett contribuie cu mai mult de jumatate la profitul Berkshire si a permis companiei sa obtina un profit brut record pentru primul trimestru al acestui an, in ciuda conditiilor macroeconomice nefavorabile, care au influentat performanta altor divizii. Ratingul de credit al companiei Berkshire se mentine la cea mai buna cotatie posibila, ceea ce ii permite sa obtina finantare la costuri reduse si sa vanda polite de asigurare in conditii mai profitabile decat multi dintre rivalii sai.
In prezent, NetJet este singura companie din cadrul Berkshire Hathaway care este pe pierderi. Compania detine o flota de 500 de aeronave din care vinde sau inchiriaza diverse cote clientilor sai care, in schimb, beneficiaza de acesta oricand, spre orice destinatie din lume, cu exceptia curselor interne. Buffett estimeaza ca NetJets nu va obtine profit in 2003, din cauza extinderii operatiunilor sale in Europa.
Warren Buffett este unul dintre cei mai respectati lideri de opinie din lume, iar recomandarile sale sunt urmate de multi investitori fascinati de geniul care i-a adus lui Buffett o avere impresionanta realizata prin investitii inspirate. Declaratiile lui Buffett tin titlurile ziarelor de fiecare data cand "Oracolul din Omaha" isi exprima opiniile legate de sectorul corporatist sau de economia globala. Saptamana trecuta, Buffett a indemnat actionarii sa ia pozitie impotriva compensatiilor salariale exagerate pe care le primesc directorii executivi, spunand ca in ultimii cinci ani au fost mai multe fonduri alocate nejustificat directorilor din corporatiile americane decat in intreg secolul XX.

"Le pasa doar cati bani fac"
In discursul sau de sambata, ocazionat de intalnirea anuala a actionarilor grupului sau de investitii si asigurari, Berkshire Hathaway, Buffett a afirmat ca directorii executivi din Statele Unite "nu sunt interesati daca consiliile lor de administratie sunt suficient de diversificate, lor le pasa doar cati bani fac".
Nu este insa prima data cand Warren Buffett aduce in atentie problema acestor compensatii, de cele mai multe ori exorbitante. La inceputul lunii martie, Buffett a facut apel la directorii marilor comapnii sa sisteze tendinta actuala de umflare vertiginoasa a propiilor salarii. Prea multi directori "si-au adjudecat, in ultimii ani, salarii obscen de mari, contra unei performante profesionale mediocre", spune Buffett. Remuneratiile exagerate ale directorilor din categoria de top-management au ajuns in atentia opiniei publice o data ce prabusirea Enron a dezvaluit practicile prin care directorii gigantului energetic primeau compensatii uriase pentru a falimenta compania.
Anul trecut, Buffett a primit un salariu de doar 100.000$ si compensatii anuale totale in valoare de 300.000$, si este unul dintre cei mai tenaci criici ai practicilor de acordare de optiuni pe actiuni in cadrul compensatiilor directorilor din top-management, una dintre practicile cele mai "la moda" in corporatiile americane.
La intalnirea de sambata el a spus actionarilor ca proprietarii de companii ar trebui sa actioneze pentru a stavili aceasta tendinta, altfel risca sa amplifice "diferenta considerabila intre ratele de compensare ale directorilor din top-managemnet fata de angajatii de rand si investitorii care le pun la dispozitie fondurile lor". Discursul lui Buffett a fost primit cu aplauze furtunoase, iar reactiile actionarilor, pe masura momentului: "Am venit sa ascult ideile fantastice ale lui Buffett", spune un actionar din Kansas, care si-a exprimat admiratia pentru integritatea directorilor de la Berkshire. "Ei castiga 100.000$ pe an, incomparabil cu ce citesti in ziare despre ceilalti".

Independenta board-ului
Berkshire trebuie insa sa se supuna noilor standarde propuse de oficialii bursei new-yorkeze (NYSE). Conformandu-se acestor noi reguli menite sa asigure independenta consiliilor de administratie ale corporatiilor americane, Buffett a anuntat ca va cauta directori noi pentru consiliul sau de administratie, care vor fi instaurati in functie pana la intalnirea actionarilor de anul viitor, inainte de termenul limita impus de autoritatile americane.
"Vom aduce directori independenti inainte de expirarea termenului limita", a spus Buffett reporterilor, dupa intalnirea generala a actionarilor Berkshire Hathaway. "Problema este sa ii gasim pe cei care indeplinesc standardele noastre. Nu sunt multi disponibili, dar ii vom gasi pe cei de care avem nevoie".
Consiliul de administratie de la Berkshire se compune in prezent din Warren Buffett, sotia si fiul acestuia, vicepresedintele Charlie Munger, si alti trei directori care au legaturi de afaceri sau detin pachete de actiuni in compania lui Buffett. Expertii in corporate governance si avocatii spun ci Buffett va trebui sa adauge cel putin doi directori indeepndenti pentru a se conforma noilor standarde propuse de NYSE.
DE cel putin un deceniu, Buffett s-a inversunat impotriva lacomiei corporatiste si a directorilor executivi care isi urmaresc doar propriile interese. Reputatia si insistenta sa au convins forurile de decizie, printre care Congresul american si bursa new-yorkeza, sa adopte principiile sale si sa transforme cadrul de reglementare al practicilor corporatiste din Statele unite. Legea Sarbanes-Oxley, votata de Congres anul trecut, a stabilit pedeapsa cu 25 de ani de detentie pentru directorii executivi care inseala cu buna stiinta investitorii si care forteaza top-managerii sa le certifice in acest scop situatiile financiare.

Averea de 30 mld. dolari
Warren Buffett, miliardarul american in varsta de 72 de ani, a reusit sa stranga o avere impresionanta, de 30 de miliarde de dolari, prin investitii inspirate in actiuni ale unor companii precum Coca-Cola si American Express. De-a lungul a 40 de ani, a cladit conglomeratul financiar de succes Berkshire hathaway, prin achizitii geniale si un stil propriu vizionar de conducere. Compania, cu o valoare de piata de 108 miliarde dolari, si-a crescut  de cinci ori profitul, pana al nivelul record de 4,29 miliarde dolari. Actiunile Berkshire, cotate in categoria A, au scazut anul trecut cu 3,8%, o performanta net superioara fata de evolutia medie a celor mai bune 500 de companii americane, care intra in componenta indicelui bursier de referinta Standard & Poor's 500, care a pierdut aproape un sfert din valoarea sa in 2002.

McLane: de la Wal-Mart, sub umbrela Buffett
Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, va vinde reteaua sa de distributie McLane lui Warren Buffett, pentru aproape 1,5 miliarde dolari, pentru a se concentra asupra operatiunilor de baza. Aceasta este doar ultima tranzactie dintr-un val de achizitii declansat de miliardarul american in ultimul an. Cu doar o luna in urma, Buffettt mai cumpara Clayton Homes, o companie americana de constructii de locuinte, pentru 1,7 miliarde dolari cash. pentru Wal-Mart, renuntarea la afacerea de distributie va diminua incasarile urmatorilor doi ani, insa Wal-Mart va deveni un grup concentrat doar pe sectorul de retail. Wal-Mart a achizitionat McLane in 1990, o achizitie rara pentru aceel vremuri care a permis retailerului american sa aprovizioneze unele centre extrem de importante, care s-au dezvoltat rapid in decada 1990, adaugand produse alimentare gamei traditional non-alimentare de produse care se vindeau pana atunci in supermarketurile Wal-Mart.
McLane are cea mai mare retea de aprovizionare a magazinelor din Statele unite si mai aprovizioneaza peste 20.000 de restaurante fast-food, un sector unde Buffett detine hamburgerii Dairy Queen. Unii analisti cred ca McLane ar putea achizitiona divizia americana a grupului olandez Ahold, daca in urma neregulilor sale contabile, acesta va fi fragmentat in mai multe sub-componente. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO